NAMIRNICA KOJU SRBI JEDU SVAKI DAN JE ZABRANJENA U KUĆI NOVAKA ĐOKOVIĆA: Evo čime je on ZAMENIO, opasna je za LJUDE
Ilustracija, Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

MORATE ZNATI

NAMIRNICA KOJU SRBI JEDU SVAKI DAN JE ZABRANJENA U KUĆI NOVAKA ĐOKOVIĆA: Evo čime je on ZAMENIO, opasna je za LJUDE

Evo koju namirnicu Novak Đoković nikada ne jede

Objavljeno:

Ishrana Novaka Đokovića česta je tema u domaćim i stranim medijima, a mnogi upravo njoj pripisuju velike uspehe koje je srpski teniser počeo da niže sredinom svojih dvadesetih

Srpski sportista Novak Đoković od početka karijere bio je teniser pred kojim je očigledno bila velika karijera, ali pravi bum doživeo je nakon 2011. godine, u kojoj je osvojio tri grend slema i započeo niz neverovatnih sportskih godina.

U velikoj meri to duguje bezglutenskoj ishrani, kojoj se okrenuo zbog celijakije, ali to nije jedini princip njegovog jelovnika. Novak se nikada nije izjasnio kao vegan ili vegetarijanac, jer ističe da su to "etikete koje se pogrešno interpretiraju".

Novak Đoković
foto: Printscreen/Youtube/60 Minutes

Ipak, ističe da osnovu njegove ishrane čine biljke, a mediji su pre nekoliko godina pisali da Novak i Jelena Đoković ne koriste šećer.

Ipak, to ne znači da u njihovom domu nema ugljenih hidrata – za ručak teniser često jede testeninu, ali bira bezglutensku opciju. Kako je pisao portal Ocinator, on izbegava prerađene šećere, koji se nalaze u slatkišima i gaziranim pićima.

Čime je Novak Đoković zamenio šećer u ishrani?

Što se tiče slatkiša, poznato je da je nakon pobede na Australijan openu 2012. godine poželeo čokoladu, pa je pojeo samo jednu kockicu, što je samodisciplina iz koje mnogi mogu da uče.

Međutim, to ne znači da se Novak povremeno ne zasladi – on u torbi prilikom mečeva uvek pri ruci ima urme, voće koje sadrži dosta šećera, ali je to u značajnoj meri fruktoza. Urme obiluju vlaknima, a uz to imaju nizak glikemijski indeks, tek 42, zbog čega su one sjajna opcija kada poželite slatke zalogaje.

U svojoj knjizi "Serbiraj za pobedu" iz 2013. godine, Đoković je otkrio da je novozelanski manuka med jedna od najvećih tajni njegove ishrane, a konzumira ga tako što svakog jutra pojede dve kašičice ovog meda uz veliku čašu vode na sobnoj temperaturi. Uz to, ponekad ga uzme i tokom dana, kao i na terenu između setova.

Ovaj med ima jak ukus, koji se obično opisuje kao "bogat, cvetast i složen", a u studiji objavljenoj 2014. u medicinskom magazinu American Journal of Therapeutics navodi se da ga stručnjaci trenutno istražuju zbog metilglioksala, organskog jedinjenja koje potencijalno može a pomogne kof niza zdravstvenih problema, uključujući infekcije ešerihijom koli i zlatnim stafilokokom.

Manuka med, poznat je po visokom udelu vitamina B kompleksa, kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, natrijuma i cinka.

Bonus video:

00:15

Dragana sa bilbora šalje poruku ljubavi obožavaocima

(Espreso/Glossy/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.