MOMENTALNO NAKON PRVOG EMITOVANJA OVE SCENE SU IZBAČENE IZ SERIJE "BOLJI ŽIVOT": Kada vidite KOJE prenerazićete se!
Ilustracija, Foto: Printscreen

ŠOKIRAĆETE SE

MOMENTALNO NAKON PRVOG EMITOVANJA OVE SCENE SU IZBAČENE IZ SERIJE "BOLJI ŽIVOT": Kada vidite KOJE prenerazićete se!

Ovo su izbačene scene iz serije " Bolji život"

Objavljeno:

Serija "Bolji život" je istinska kultna TV produkcija koja je ostavila dubok pečat u istoriji televizijskog programa ne samo na prostorima bivše Jugoslavije, već i šire. Svojom kombinacijom vrhunskih glumačkih izvedbi i uverljivih priča, ova serija je postala nezaobilazna za publiku krajem 1980-ih godina, prenosi Istorijski zabavnik.

Njen značaj je višestruk. Prvo, okupila je neke od najznačajnijih glumačkih imena toga vremena, stvarajući nezaboravne likove koji su postali simboli jednog doba. Gledaoci su mogli uživati u izvanrednim nastupima talentovanih glumaca koji su doneli život likovima poput porodice Šipka, Brankovića, Sekule i drugih.

Prvi ciklus je obuhvatao 47 epizoda, dok je drugi započeo istoimenim filmom i nastavio sa dodatnih 35 epizoda. Međutim, intrigantna priča oko premontiranja ciklusa dodatno je obogatila istoriju ove serije.

Bolji život
foto: Printscreen youtube, RTS

Prvi deo emitovanja 1987. i 1988. godine doživeo je misteriju koja je ostala nerazjašnjena - premontiranje epizoda. Početne informacije sugerisale su da je prvobitno snimljeno čak 52 epizode, sa mnogo više scena nego što je konačno prikazano. To je izazvalo znatiželju i pitanja o sadržaju izbačenih scena, a i o razlozima za takve promene.

Ponovno prikazivanje serije sredinom devedesetih godina donelo je skraćenu verziju koja je izostavila delove izvornog materijala, što je izazvalo niz komentara i razmišljanja o nepostojećim scenama koje su gledaoci pamtili.

Diskusije o ovome su bile žive. Iako su se mnogi sećali scena koje više nisu bile deo repriza, konačna potvrda premontiranja došla je tek u 21. veku kada se na internetu pojavio snimak sa video kasete dela 22. epizode koji je sadržavao ranije izbačenu scenu - posetu sekretarice Dare Brankoviću i njegovoj deci.

Ova otkrića su još više produbila misteriju oko izmenjenog sadržaja serije "Bolji život", dodajući novu dimenziju već samoj legendarnosti ovog kultnog ostvarenja, čineći je intrigantnijom i privlačnijom za publiku koja se rado vraća da istražuje njene tajne.

Oni koji se sećaju prvog emitovanja kažu da je takvih scena bilo još! Ako je verovati ovim sećanjima obrisan je i deo kada Macola pozajmljuje ujka Kosti novac na groblju, kada Aleksandar Popadić daje otkaz u preduzeću, kada Branković sa decom ide da prosi Daru…

Ceca Bojković, Marko Nikolić, Bolji život
foto: Printscreen

Pouzdano se zna da je premontiravanje dovelo do toga da su iz serije u potpunosti isključeni neki likovi - na primer, Luce, Brankovićeva supruga koju je tumačila Melita Bihali.

I uvodna špica serije bila je inicijalno drugačija, ali originalna do sada nije pronađena, pa je nepoznato u kojoj meri je promenjena. Na internetu je moguće pronaći sećanja gledalaca koji tvrde da je muzički aranžman bio na klaviru, a ne na saksofonu, kao i da je samo zajednička slika porodice Popadić na špici bila u boji, a da su ostale bile crno-bele i prikazivale Gigu i Emiliju iz mlađih dana i da su u pitanju bile fotografije koje je u seriji moguće videti u njihovoj spavaćoj sobi.

Još uvek se spekuliše zašto je ovo urađeno. Mnogi pominju činjenicu da su najviše stradale scene sa Čkaljom (tumači lik Brankovića), da je tu i politika “umešala prste”, ali istina je da se RTS nikada nije zvanično oglasio ovim povodom. Veruje se da originalni zapis ne postoji u arhivi ove televizije i da je zato još neku scenu eventualno moguće pronaći samo kod gledalaca koji su snimali prvo emitovanje na VHS kasete.

Bonus video:

00:25

Mladić priznao da je dobio novac od Đilasa i Tepić da pravi nerede na protestu 1

(Espreso/Stil/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.