GINEKOLOZI UPOZORILI DA BRIJANJEM ''TAMO DOLE'' SAMO PRAVITE KATASTROFU: Tako stvarate lego za GADNE INFEKCIJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

Obratite pažnju

GINEKOLOZI UPOZORILI DA BRIJANJEM ''TAMO DOLE'' SAMO PRAVITE KATASTROFU: Tako stvarate lego za GADNE INFEKCIJE

Iako većina žena voli da ima uredno sređenu intimnu regiju, većina nije svesna potencijalnog rizika koji brijanje intimne regije nosi sa sobom

Objavljeno:

Dlake koje prirodno rastu u intimnoj regiji nas štite od različitih infekcija, te njihovim uklanjanjem izlažemo intimne regije iritacije kože i infekcija.

Infekcije intimne regije mogu biti dosta nezgodne. One mogu da utiču na vašu bešiku, uretru ili bubrege.

Takve infekcije su uglavnom uzrokovane bakterijama iz stolice koje ulaze u urinarni trakt kroz uretru - cev koji izbacuje mokraću iz vašeg tela.

Žene imaju kraću uretru od muškaraca, tako da bakterije mogu brže da dođu do bešike ili bubrega i izazovu infekciju.

Prema podacima istraživanja sprovedenog na Medicinskom fakultetu Jagelonskog univerziteta u Poljskoj, 50 odsto žena će razviti bar jednu takvu infekciju tokom svog života.

Depilacija, Noge, Koža, Brijanje
foto: Profimedia / Lev Dolgachov / Alamy / Alamy

Isto tako, infekcija se može vratiti nakon lečenja ili će se desiti dva puta u šest meseci. Iz tog razloga, neophodna je redovna poseta lekaru i izabranom ginekologu.

Žene koje biraju da depiliraju ili briju intimnu regiju često to rade, jer se tako osećaju "urednije" i "čistije", kažu istraživači.

Međutim, ideja da su stidne dlake "prljave i nehigijenske je potpuno pogrešna", kažu naučnici sa pomenutog univerziteta.

- Dokazano je da malje intimne regije zapravo inhibiraju rast patogenih bakterija, napisali su naučnici u studiji.

Da bi to dokazali, tim je zamolio žene od 18 do 45 godina da popune anketu koju su oglasili na jednoj društvenoj mreži.

Učesnici su zamoljeni da napišu koliko su imali godina kada su dobili prvu infekciju urinarnog trakta, zatim da li su u drugom stanju ili imaju dijabetes, koliko često su imali intimne odnose i da su imali novog partnera u poslednje vreme.

Od njih je takođe zaraženo da podele svoje navike uklanjanja dlake i nege u prethodnih 12 meseci, kao i koliko često su imali infekciju urinarnog trakta u tom periodu.

Vagina
foto: Profimedia

Istraživači su klasifikovali žene koje redovno uklanjaju stidne dlake kao "ekstremne frizere". U isto vreme, definisali su rekurentne urinarni infekcije (UTI) kao najmanje tri infekcije tokom jedne godine.

Od ukupno 2409 ispitanih žena, 84% je izjavilo da održava higijenu svoje intimne regije barem jednom nedeljno. Čak 74% njih je priznalo da su tokom prošle godine u nekom trenutku uklonile sve stidne dlake, dok se 67% oseća kao deo kategorije ekstremne nege.

Žene koje su imale intimne odnose najmanje jednom mesečno i iskusile prvu infekciju urinarnog trakta pre 15. godine pokazale su veći rizik za razvoj najmanje jedne UTI u toku godine pre studije. Iako istraživači nisu pronašli direktnu vezu između brijanja/depiliranja i rizika od UTI, žene koje su bila ekstremno brižne u prethodnih 12 meseci imale su trostruko veću verovatnoću za rekurentne urinarne infekcije.

Prva urinarna infekcija u detinjstvu, novi partner i česti intimni odnosi takođe su se pokazali kao faktori koji povećavaju rizik od ponovljenih infekcija.

Autor studije, Andrej Galbarczik, ističe da iako uklanjanje stidnih dlačica nedeljno nije direktno povezano sa ukupnim rizikom od UTI, može narušiti zaštitni mikrobni štit. Istraživači su zaključili da stidne dlake mogu biti korisne za održavanje urogenitalnog zdravlja žena. One pružaju antimikrobnu zaštitu sprečavajući kolonizaciju drugih mikroorganizama, a mikrobiom u stidnoj regiji ostaje stabilan.

Takođe, istraživači su upozorili da uklanjanje stidnih dlačica može dovesti do zdravstvenih komplikacija, uključujući svrab, iritaciju, infekcije kože, osip, posekotine ili krvarenje, akne, alergijske reakcije i urasle dlake. Preporučuju oprez i savetuju da se ne praktikuje uklanjanje stidnih dlačica svake nedelje.

BONUS VIDEO

01:17

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!

(Espreso/Srbijadanas/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.