DOKTORKA KOSTIĆ UPOZORILA NA POLNU BOLEST KOJA HARA SRBIJOM: Nikad više OBOLELIH, a evo kako dolazi do ZARAZE
Aleksandra Kostić, Foto: Printscreen RTS

obratite pažnju

DOKTORKA KOSTIĆ UPOZORILA NA POLNU BOLEST KOJA HARA SRBIJOM: Nikad više OBOLELIH, a evo kako dolazi do ZARAZE

Ginekolozi, epidemiolozi, ali i farmaceuti širom Srbije primećuju veću upotrebu pilula za konracepciju, kao i onu "za dan posle"

Objavljeno:

Upozoravaju da su u Srbiji u porastu polno prenosive bolesti, piše RTS. Dr Aleksandra Kostić, načelnica Ginekologije u Domu zdravlja Čukarica, kaže da, što se tiče dece uzrasta od 15 godina i više, devojčice mogu da dođu kod ginekologa bez pratnje roditelja i staratelja.

Ističe, da bi mladi trebalo da se edukuju kroz Savetovalište za mlade i u razgovoru sa stručnjacima, a ne putem društvenih mreža na kojima mnoge informacije shvate na pogrešan način, ili ih shvate zdravo za gotovo i dovedu sebe u neku vrstu opasnosti.

"Međutim, ja lično mislim da je put, dečji put do ginekologa i urologa najbolje kroz Savetovalište za mlade. U tom Savetovalištu za mlade radi tim koji čine ginekolog, pedijatar i psiholog, i tu deca dobijaju one osnovne informacije, nalaze su u grupi što dodatno im smanjuje tremu. Tu dobijaju informacije o telu, o suprotnom polu, zaljubljivanju, seksualnim odnosima, zaštiti od neželjene trudnoće, od polno prenosivih bolesti", istakla je dr Kostić.Dr Kostić je prokomentarisala i hitnu kontracepciju. Kako joj i samo ime kaže, koristi se samo u hitnim situacijama.

Ginekolog
foto: MasterVideo / Alamy / Alamy / Profimedia

"Kada zakaže redovna kontracepcija, znači pukne kondom, zaboravljena pilula za kontracepciju, dve ili više pilula, ili ako osoba nije koristila bilo kakvu kontracepciju ili je primorana na intimni odnos. Hitna kontracepcija sadrži znatno veću dozu hormona nego što je to u pilulama, standardnim pilulama za kontracepciju i ne savetuje se česta primena", kaže dr Kostić i upozorava da je takvo ponašanje opasno.

"Od mladih čujemo da oni koriste hitnu kontracepciju posle svakog intimnog odnosa što može da se odrazi dugoročno na njihovo zdravlje, dovešće svakako do hormonskog disbalansa, do produženog nekog krvarenja. Drugo, često mladi misle da je to aborativna pilula. Misle da ukoliko su popili tu hitnu kontracepciju da će u slučaju trudnoće pobaciti što je neistina. Znači, pilula za hitnu kontracepciju može da spreči nastanak trudnoće u čak 95% slučajeva ako se uzme nešto pre, nakon nezaštićenog intimnog odnosa, ali neće uticati ako je do trudnoće već došlo", objasnila je dr Kostić.

Prema statistici u Srbiji, mladi ne koriste dovoljno kondome pri intimnom odnosu što ukazuje na još jedan problem, a to su sve češće polno prenosive bolesti. Podatak sa Studentske poliklinike kaže da obolelih od sifilisa ima nikad više na teritorijii Beograda. Posle sifilisa, najučestalija je hlamidija, dok je na trećem mestu gonoreja. Dr Kostić je dodala je da zato mora stalno da se potencira na zaštiti od polno prenosivih bolesti i upotrebu kondoma, koji ipak neće u 100% slučajeva da zaštiti osobu od polno prenosive bolesti. Redovan odlazak kod ginekologa i urolaga (barem jedanput godišnje) je takođe od suštinske važnosti!

BONUS VIDEO

01:23

ŠIROKO RASPROSTRANJENA BOLEST U NOVOM PAZARU: Pacijenti sa istim simptomima, ZNA IM SE STANJE! Infektolog: Može biti masovnije

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.