DOKTORKA MIŠIĆ OBJASNILA KAKO DA NE VUČEMO PREHLADU 2 NEDELJE: Jednu stavr svi radimo, a pravimo OGROMNU GREŠKU
Supa, Foto: Printscreen

pažnja

DOKTORKA MIŠIĆ OBJASNILA KAKO DA NE VUČEMO PREHLADU 2 NEDELJE: Jednu stavr svi radimo, a pravimo OGROMNU GREŠKU

Prehlada, stomačni virus, iscede nas da se osećamo umorno, iscrpljeno i dehidrirano, evo šta treba organizmu da se oporavi

Objavljeno:

Nakon preležane prehlade, organizmu je potrebno vreme da se oporavi i "napuni" energijom koju je izgubio boreći se sa bakterijema ili virusima. Stručnjaci uvek preporučuju vitamine, ali šta bi još trebalo da uradite kako biste povratili snagu.

Važno je da unosite elktrolite, ističe nutricionistkinja Ivana Mišić za Informer. Šta to znači?

"Ako ste preležali stomačni virus - mučnina, povraćanje i dijareja su bili vaši verni saputnici, sada se verovatno osećate iscrpljeno i dehidrirano. To su znaci da vam elektroliti mogu nedostajati", navodi nutricionistkinja Mišić.

Temperatura, Groznica, Virus gripa, Virus, Bolest, Prehlada
foto: Profimedia

Kalijum i magnezijum

Inače, elektroliti su minerali u telu, koji su neophodni za normalno funkcionisanje. Natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum su neki od glavnih elektrolita. Ovi minerali igraju ključnu ulogu u ravnoteži tečnosti, funkciji mišića i nervima. Neophodni su za normalno funkcionisanje organizma.

Važna je voda

Nutricionistkinja preporučuje dosta vode kako biste se hidrirali. Oralne rehidracione solucije (poput oralnih elektrolita) mogu brzo nadoknaditi elektrolite, kao i prirodni izvori elektrolita - voće poput banane(bogate kalijumom) i narandže (bogate kalijumom i natrijumom) mogu biti izvrsni prirodni izvori elektrolita. Takođe i biljni čajevi poput đumbira, mogu biti korisni za smirivanje stomaka i nadoknadu elektrolita. Umereno dodavanje soli u obroke, može pomoći u nadoknađivanju natrijuma. Prirodno bogata kalijumom i natrijumom je i kokosova voda.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.