DOKTORI OTKRILI ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM AKO SVAKI DAN JEDETE ŠAKU ORAHA: Ovo itekako utiče na ZDRAVLJE
Ilustracija, Foto: Tamara Trajković

pažnja

DOKTORI OTKRILI ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM AKO SVAKI DAN JEDETE ŠAKU ORAHA: Ovo itekako utiče na ZDRAVLJE

Evo kako šaka oraha svaki dna utiče na zdravlje

Objavljeno:

Pogledajte zašto bi orah mogao da bude jedan od najboljih prijatelja našeg zdravlja, a ne zaboravite da postoji i dosta poslastica sa orasima.

1. Bogat antioksidansima

Orasi imaju veću antioksidativnu aktivnost od bilo kojih drugih orašastih plodova. To je tako zahvaljujući vitaminu E, melatoninu i biljnim jedinjenjima zvanim polifenoli, koji su posebno visoki u papirnatoj koži oraha.

Preliminarna, mala studija na odraslim osobama pokazala je da obroci bogati orasima smanjuju nivoe oksidovanog lošeg holesterola nakon jela.

To je korisno jer je oksidovani holesterol sklon nakupljanju u vašim arterijama, izazivajući aterosklerozu ( Po istraživanju odeljenja za biotehnologiju i centralna istraživanja iz Indije)

orah
foto: Profimedia

2. Odličan izvor Omega-3 masne kiseline

Orasi imaju znatno više omega-3 masti nego bilo koji drugi orašasti plodovi, dajući 2,5 grama po porciji od 1 od 28 grama.

Omega-3 masti iz biljaka, uključujući orahe, nazivaju se alfa-linolenska kiselina (ALA). To je esencijalna mast, što znači da je morate unositi iz ishrane.

Prema Američkom Institutu za medicinu, adekvatan unos ALA je 1,6 i 1,1. grama dnevno za muškarce i žene. Jedna porcija oraha ispunjava tu smernicu.

Opservacijske studije su pokazale da svaki gram ALA koji pojedete dnevno smanjuje rizik od umiranja od srčanih bolesti za 10% ( Po istraživanju odseka za nutriciju na Harvradu, Boston )

3. Može da smanji upale

Upale su u korenu mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, Alchajmerovu bolest i rak, a može biti uzrokovana i oksidativnim stresom (Po istraživanju Davida Furmana i grupe autora )

Polifenoli u orasima mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upala. Korisne bakterije u vašem crevu pretvaraju elagitanine u jedinjenja koja se zovu urolitini, za koja je utvrđeno da štite od upale.

ALA omega-3 masti, magnezijum i aminokiselina arginin u orasima takođe mogu smanjiti upalu.

4. Može da smanji rizik od nekih vrsta karcinoma

Opservacijske studije sprovedene u epruvetama, na životinjama i ljudima sugerišu da konzumiranje oraha može da smanji rizik od određenih karcinoma, uključujući rak dojke, prostate i kolorektalnog karcinoma ( Po istraživanju Onkološkog instituta iz Meksika )

Orasi
foto: Profimedia

Međutim, potrebno je više studija na ljudima da bi se potvrdili efekti jedenja oraha na smanjenje rizika od ovih i drugih karcinoma, kao i da bi se razjasnili svi načini ili mehanizmi pomoću kojih oni mogu pomoći.

Orasi su bogati polifenol elagitaninima. Određeni mikrobi creva mogu ih pretvoriti u jedinjenja koja se zovu urolitini. Urolitini mogu imati antiinflamatorna svojstva u crevima, što može biti jedan od načina na koji jedenje oraha pomaže u zaštiti od kolorektalnog raka. Protuinflamatorna dejstva urolitina takođe mogu pomoći u zaštiti od drugih karcinoma

5. Pomaže u kontroli težine i drži sitost

Orasi su kalorični, ali studije pokazuju da je energija koja se apsorbuje iz njih 21 odsto niža nego što bi se očekivalo na osnovu njihovih hranljivih materija ( Po istraživanju Centra za agrikulturu iz Beltsvila )

Štaviše, konzumacija oraha može čak pomoći u kontroli apetita.

U dobro kontrolisanoj studiji na 10 gojaznih ljudi, pijenje smutija napravljenog od oko 48 grama oraha jednom dnevno tokom pet dana smanjilo je apetit i glad, u poređenju sa placebo napitkom jednakim kalorijama i hranljivim materijama (Po istraživanju Odeljenje za endokrinologiju iz Bostona, Masačustes ).

Pored toga, nakon pet dana konzumiranja smutija od oraha, skeniranje mozga pokazalo je da su učesnici imali povećanu aktivaciju u regionu mozga koji im je pomogao da se odupru veoma primamljivim znakovima hrane, kao što su torta i pomfrit.

Iako su potrebne veće i dugoročne studije, ovo daje neki početni uvid u to kako orasi mogu pomoći u kontroli apetita i težine.

Bonus video:

04:52

DOPING I ALKOHOL NIKAKO NE IDU ZAJEDNO! Doktor Miljko Ristić: Tako slabi aorta, a kad njen zid pukne, TO VAM JE SMRT NA TERENU

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.