STRUČNJAK OBJASNIO KAKO SE PRAVILNO SORTIRA VEŠ ZA PRANJE: Mnoge domaćice ceo život prave ovu užasnu GREŠKU
Ceš mašina, Foto: Tanya Rozhnovskaya / Alamy / Alamy / Profimedia

ovo morate znati

STRUČNJAK OBJASNIO KAKO SE PRAVILNO SORTIRA VEŠ ZA PRANJE: Mnoge domaćice ceo život prave ovu užasnu GREŠKU

Pratite ovaj jednostavan metod kako da odvojite veš i vaša odeća će izaći posle pranja iste boje koje je bila i pre stavljanja u veš-mašinu

Objavljeno:

Svi smo iskusili onu noćnu moru za pranje veša u kojoj otkrivamo da je naša omiljena bela majica sada ružičasta, zahvaljujući crvenoj čarapi koja se slučajno umešala tokom pranja. Zato je toliko važno da znate kako da odvojite veš pre nego što ga bacite u mašinu.

„Pomaže da odeća traje duže. Stavljanje svih boja zajedno će skratiti životni vek vaše odeće i ona neće ostati sveža i nova.”

Pre sortiranja, obavezno pročitajte etikete na odeći da biste bili sigurni da grupišete predmete koji imaju iste potrebe. Ako vidite simbole za veš za „ručno pranje“ ili „samo hemijsko čišćenje“, nemojte stavljati predmet u mašinu, čak ni sa najboljim deterdžentom za veš.

Kako odvojiti veš po bojama?

Pročitali ste etikete na svojoj odeći, tako da znate kako da perete svilu, kako da perete peškire i kako da perete bilo koju drugu tkaninu koja vam se nađe pod rukom. Odvojili ste sve što zahteva dodatnu negu – budite sigurni da znate kako da perete odeću ručno – i suočeni ste sa brdom stvari koje se peru u mašini. Dakle, vreme je za sortiranje.

Zaboravite klasičnu podelu na svetlu i tamnu. Ričardson ima jedinstven i efikasniji sistem za odvajanje boja za veš. On razdvaja predmete u četiri vrste boja:

  • Bela odeća
  • Tamna odeća
  • Odeća hladnih boja (plava, zelena, ljubičasta)
  • Odeća toplih boja (crvena, žuta, braon, narandžasta)

„Ove grupe su zasnovane na težini boja, koje su abrazivne u pranju“, objašnjava on. Ne želite da vaša hladna odeća, koja je teža jer ima više boje u sebi, krvari na svetlijoj, toplijoj odeći.

Sušenje veša, Veš, Štipaljka
foto: Nigel Mcalpine / Alamy / Alamy / Profimedia

Ne možete da odlučite da li je ta košulja na crveno-plave pruge crvena ili plava? „Pravi trik za sortiranje je da verujete u svoju najbolju procenu“, kaže Ričardson. „Pogledajte to i instinktivno ćete znati. Nemojte preterano razmišljati.”

Kako grupisati veš?

Neki ljudi vole da odvoje svoj veš po kategorijama - recimo, posteljina, peškiri, teksas i delikatna odeća - u korpe. Drugi sortiraju po količini prljavštine. I mnogi prave još jednu gomilu odeće koju planiraju da hemijski čiste kod kuće.

Prema Ričardsonu, ovo je nepotrebno za većinu stavki.

„Ne sortiram veš na osnovu određenog artikla, a delikatnu odeću stavljam u mrežaste kese u odgovarajućoj kategoriji boja“, kaže on. „Čak i svoje crne satenske čaršafe stavljam uz crne farmerke.

Osim dodatnog vremena koje je potrebno, nema loše strane odvajanja veša prema vrsti tkanine. Ali obratite pažnju na ovaj savet za pranje veša: dalje odvojite svaku kategoriju odeće u četiri grupe boja, kaže Ričardson.

Kako odvojiti veš po vrsti tkanine?

Jedini izuzetak od sortiranja po boji, a ne po vrsti tkanine, prema Ričardsonu, je aktivna odeća. Ovo uključuje predmete napravljene od spandeksa, polipropilena i drugih visokotehnoloških tkanina koje se obično nalaze u odeći za vežbanje.

Pošto su ove tkanine napravljene da upijaju znoj i brzo se suše, imaju tendenciju da zadržavaju ulje i bakterije i zahtevaju deterdžent na enzimski pogon da ih isperu. To znači da treba da odvojeno. Smatrajte svoju odeću za vežbanje zasebnom petom gomilom.

Veš mašina, Veš, Odeća, Pranje veša, Pranje odeće
foto: Profimedia

„Čitanje etiketa vam omogućava da saznate sadržaj tkanine u slučaju da treba da koristite specijalno sredstvo za čišćenje“, kaže Ričardson. "Kada shvatite prirodu tkanina, možete slobodno da perete veš."

Kako pravilno i na kojoj temperaturi oprati sortirani veš?

Ričardson preporučuje da sačekate sa pranjem veša dok se ne nakupi. Ili bar da bude dovoljno predmeta (pet ili šest). Ovo sprečava da se odeća previše prevrće i ne troši vodu ili struju.

Upravo sada, verovatno se pitate na kojoj temperaturi da perete odeću. Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da Ričardson ne prihvata ideju da pere belu odeću u toploj vodi i tamnu u hladnoj. On je uporan da temperatura vode i ciklus pranja treba da ostanu standardni, bez obzira na vrstu veša koji perete.

„Uvek treba da bude topla voda, hladno ispiranje, ekspresni ciklus“, kaže on. "Bez varijacija."

Ričardson priznaje da njegov način sortiranja nije tradicionalan, ali je brži i bolji za vašu odeću. Kako objašnjava u svojoj knjizi, nova tehnologija veš-mašina i postojane boje promenile su način na koji peremo veš. „Nastavili smo da sortiramo našu odeću baš kao što su to nekada radili naši roditelji i bake i deke, na belu, svetlu i tamnu“, kaže on. "Do sada," piše Readers Digest.

BONUS VIDEO

00:11

TIK TOKERKA OTKRILA TRIK ZA ČIŠĆENJE TOSTERA! Mnogi nisu mogli ni da zamisle da je ovako JEDNOSTAVNO, evo u čemu je caka! VIDEO

(Espreso/24sedam/K.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.