STRUČNJAK ZA GENETIKU OTKRIO DA LI NASLEĐUJEMO BOJU OČIJU OD RODITELJA: Zanemećete, ovo je ISTINA
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

STRUČNJAK ZA GENETIKU OTKRIO DA LI NASLEĐUJEMO BOJU OČIJU OD RODITELJA: Zanemećete, ovo je ISTINA

Boja očiju zavisi od količine, vrste i distribucije melanina, ili pigmenta, u šarenici oka, rekla je Bler Stivens, klinički genetski savetnik i direktor prenatalnog genetskog savetovanja.

Objavljeno: 08:29h

Oči su ogledalo duše“, poznat je citat. I dok vaše oči mogu pružiti uvid u to kakva ste osoba, boja očiju i njeno poreklo samo po sebi je fascinantno.

Da bi pomogao u otkrivanju detalja ovog genetskog čuda, Foks njuz didžital razgovarao je sa stručnjakom za genetiku.

Boja očiju se odnosi na boju šarenice, obojenog dela oka koji okružuje zenicu. Vaša zenica je mali crni otvor u sredini.

„Boja tvojih očiju je kao tvoj otisak prsta. Niko drugi na svetu nema potpuno istu boju očiju kao vi“, istakli su iz Klinike Klivlend, prenosi N1 Hrvatska.

Boja očiju i genetika

Kosa, Seks, Oči, Plavuša, Žena
foto: Profimedia

Boja očiju zavisi od količine, vrste i distribucije melanina, ili pigmenta, u šarenici oka, rekla je Bler Stivens, klinički genetski savetnik i direktor prenatalnog genetskog savetovanja.

„Proizvodnja melanina je određena nečijim genetskim informacijama, koje nasleđujemo od svojih roditelja“, rekao je Stivens.

Boja očiju se smatra „poligenskom“ osobinom, što znači da je uključeno nekoliko gena. U tom cilju, neke genetske varijante proizvode više melanina, što dovodi do tamnije boje očiju, dok druge genetske varijante proizvode manje melanina, što dovodi do svetlije boje očiju, rekao je Stivens.

„Ljudi se često pitaju zašto se boja očiju novorođenčadi menja i to je zato što proizvodnja melanina nastavlja da se razvija nakon rođenja. Recesivne osobine se obično izražavaju samo ako neko nasledi recesivni gen od oba roditelja, dok „dominantna“ osobina nasleđena samo od jednog roditelja može da maskira recesivnu osobinu od drugog roditelja, dodala je ona, prenosi Njujork post.

Ona je takođe rekla da se smeđa boja očiju smatra dominantnom u odnosu na plavu boju očiju, slično mešanju boja, Na primer, ako imate plavu i mešate sa braon, dobijena boja će izgledati više braon nego plava.

Plave oči
foto: Profimedia

Šta ako jedan roditelj ima smeđe oči, a drugi zelene, a dete plave? Kako se to dešava? Iako se smatra da je smeđa boja očiju dominantna nad plavom, Stivens je naglasila da imamo dve kopije svakog gena, po jednu od svakog roditelja, i da je više gena uključeno u određivanje boje očiju.

„To znači da postoji mnogo kombinacija gena koje deca mogu da naslede od svojih roditelja“, objasnila je ona.

Da li jedan roditelj obično ima dominantne gene za boju očiju i druge osobine kao što su boja kose ili kože? Na boju očiju, kosu i boju kože utiče melanin, odnosno pigment koji proizvodi naše telo, rekla je Stivens.

Naši geni diktiraju vrstu, strukturu i količinu melanina. Dakle, ako osoba ima različite gene za melanin koji proizvode velike količine melanina, veća je verovatnoća da će imati tamniju boju očiju, kose i boje kože nego neko ko ima gene koji proizvode manje melanina.

Međutim, postoje neki geni koji utiču na boju kose koji ne utiču nužno na boju očiju i obrnuto. Mogu li braća i sestre imati različite boje očiju? Ako mogu, zašto?

„Da, apsolutno mogu da imaju različite boje očiju“, rekla je Stivens i dodala da će to zavisiti od prenosa gena koje nasledi svaki brat i sestra.

Obrazac nasleđivanja za određivanje boje očiju je veoma složen. Stivens je rekla da ima još mnogo toga da se nauči o genetici boje očiju. Ona je dodala da se boja očiju ne može pouzdano predvideti genetskim testiranjem.

00:44

LJUBI GA TATA! Sin Darka Lazića ima tek samo 2 godine, a poslušajte kako PEVA! GENI SU ČUDO!

(Espreso/danas/N1 Hrvatska)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.