ukus za desetku
POSNA SLANA LENJA PITA KOJA SE OBAVEZNO SPREMALA ZA SLAVU: Domaće testo - najbolje predjelo koje će oduševiti goste
Posna slana lenja pita od domaćeg testa se obavezno spremala za slavu, a to je najbolje predjelo koje će oduševiti goste
Sneg uveliko pada i u Beogradu, a ovo hladno vreme nas vuče ka praznicima koji dolaze.
Najlepše nam je kad odemo kod baka i deka na selo, pa uživamo u starinskim slanim i slatkim specijalitetima.
Jutro kod njih ne može da se zamisli bez vruće seljačke proje koja samo njima ispadne najbolje moguća.
Ono što naši stari još bolje prave jeste lenja pita, a sada je pred vama posna slana verzija.
Možete da je poslužite i za slavu, jer će gosti biti prezadovoljni takvim ukusom, a i to će biti nešto novo za njih.
Sastojci i recept su sada pred vama:
Za testo je potrebno:
240 g brašna
260 ml vode
1/2 kašičice soli
50 ml ulja
1 kašičica šećera
10 g praška za pecivo
Za nadev je potrebno:
susam za posipanje
500 g kupusa
1 kašika ulja
70 g luka
15 g peršuna
70 g šargarepe
biber po ukusu
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice šećera
Ovo je priprema:
Iseckajte crni luk i izrendajte šargarepu, pa u tiganju zagrejte ulje i ubacite ih. Kratko prodinstajte, pa dodajte iseckan kupus.
Promešajte, pa dodajte so, šećer i biber. Promešajte, poklopite i dinstajte na laganijoj vatri oko 10 minuta.
Dodajte seckani peršun, promešajte, pa dinstajte još par minuta i ostavite da se ohladi.
U brašno dodajte so, šećer i prašak za pecivo. Sipajte vodu i ulje, pa zamesite testo za lenju pitu.
Izlijte polovinu testa za lenju pitu u pleh obložen pek papirom, stavite nadev sa kupusom, pa rasporedite ostatak testa.
Pospite susamom lenju pitu i pecite na 180°C oko 40 minuta.
Pokrijte je peškirom i ostavite da se ohladi.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/J.K.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!