DOKTOR MILOŠ OTKRIO ZBOG KOJEG VITAMINA STRADAJU NERVI: Osetićete TRNJENJE, a onda kao da vas je UDARILA STRUJA
Dr Miloš obrenović, Foto: Printscreen/Youtube/ZdravljeTV - Zvanični kanal

paŽnja

DOKTOR MILOŠ OTKRIO ZBOG KOJEG VITAMINA STRADAJU NERVI: Osetićete TRNJENJE, a onda kao da vas je UDARILA STRUJA

Što se tiče ukleštenja lumbalnih i vratnih nerava, to su mehaničke ili traumatske neuropatije i nastaju kao posledica degenerativnih promena na kičmenom stubu i pacijenti osećaju da im trnu prsti ili osećaju kao nedostatak snage u nogam

Objavljeno: 08:32h

"Ako imate senzacije trnjenja, peckanja, žarenja, zatim iznenadni probod, kažu kao da me je udarila struja, nagli kratak bol sekund, dve, to je neuropatija, treba razmišljati šta je uzrok i obratiti se lekaru", objasnio je dr Miloš Obrenović, internista i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Kom lekaru se treba obratiti?

Da bi se postavila dijagnoza, potrebno je da prođe jedan pregled. Neurolozi su tu na prvom mestu, kao i fizijatri. Pacijenti se vrlo često obrate prvo fizijatru, pošto neuropatije počinju obično prvo u rukama i nogama. Može i da se desi da se pacijenti obrate i ortopedu, internisti endokrinologu, jer vrlo često, jedna od najčešćih neuropatija je dijabetička neuropatija, dodaje fizijatar.

Dr Obrenović gostujući u RTS Ordinaciji ističe da postoji i jedna podgrupa neuropatija koje se nazivaju autonomne ili vegetativne, kada postoji oštećenje vegetativnog nervnog sistema.To su simpatikus i parasimpatikus, i prve tegobe mogu biti poremećaji srčanog ritma, ubrzani srčani rad, zatim nestabilan krvni pritisak, vrtoglavice, takođe postoje i digestivne tegobe, kao i urološke tegobe, zavisno od segmenta vegetativnog nervnog sistema koji je pogođen i, na kraju, čak i se*sualne disfunkcije.

"Deficit vitamina B6 može da dovede do oštećenja nerava, ali i hipervitaminoza B6 može da dovede do oštećenja nerava kod upotrebe nekih suplemenata, što je danas moderno, u nekoj rekreaciji, sportu, uzimanje suplemenata bez neke kontrole i bez nekih ozbiljnih merenja", rekao je fizijatar.

Kako virusi utiču na pojavu neuropatije?

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

"Bilo je neuroloških komplikacija kod korone, znači bilo je onih koji su dobijali epileptičke napade, pa su kao takvi tretirani da bi se posle dokazalo da nisu epileptički napadi. Bilo je kardiovaskularnih komplikacija, ne samo tromboza, nego poremećaji ritma i svih drugih stvari koje smo pomenuli", istakao je dr Miloš Obrenović i dodaje da HIV proizvodi neuropatiju, zatim herpes varičela, odnosno herpes zoster virus. Kod herpesa se javlja neprijatan bol koji može da ostane simptom i nekoliko meseci posle preležane infekcije.

Što se tiče dijabetesa, posebno dijabetes tipa 2, može da se kontroliše ishranom, fizičkom aktivnošću i uzimanjem lekova. Dijabetička polineuropatija je uzrokovana oštećenjem malih krvnih sudova.

"Kod dijabetesa osećaju najčešće onaj klasični periferni tip, to je znači, osećaj senzacija, žarenja, to se opisuje kao dijabetička polineuropatija kao čarape dokolenice, pacijent počinje da oseća, znači od prstiju, pa do potkolenica promenu senzibiliteta, utrnulost, hipersenzibilitet ili hiposenzibilitet, i ona može biti simetrična, najčešće na oba ekstremiteta. Može da bude i asimetrična, to se isto dešava i sa rukama, znači, ide od periferije prema gore, kao da imate rukavice i da vam prsti trnu, da imate osećaj promenjenog senzibiliteta, na dodir da osećate bol ili da ne osećate dovoljno uopšte i da nemate dovoljnu koordinaciju, kontrolu nad pokretima“, objasnio je dr Obrenović, i dodao da se dijabetička polineuropatija može razviti i na graničnim vrednostima šećera u krvi.

Ukleštenje lumbalnih i vratnih nerava

mozak
foto: Francesco Santalucia / Panthermedia / Profimedia

Što se tiče ukleštenja lumbalnih i vratnih nerava, to su mehaničke ili traumatske neuropatije i nastaju kao posledica degenerativnih promena na kičmenom stubu i pacijenti osećaju da im trnu prsti ili osećaju kao nedostatak snage u nogama. To se može lečiti mnogim metodama, samo treba delovati na vreme.

"Apsolutno kod neuropatija, naravno i kod drugih stanja, ali kod neuropatija je jako bitan razgovor sa pacijentom, znači, što mi kažemo, anamneza, zatim elektromioneurografija, to je nešto što apsolutno može da pokaže na kom nivou je koji tip oštećenja, pošto to može da liči na sve druge, recimo ove koje smo pomenuli, cervikalne i lumbalne radikulopatije, znači, morate izvršiti određena ispitivanja, magnetnu rezonancu, snimanja, skener, i tako dalje, da biste tačno znali nivo i gde kako deluje", kaže dr Obrenović.

Može li se stanje neuropatije popraviti

"Primenjuju se raznovrsni lekovi iz raznih grupa. Ono što se danas, najčešće primenjuje, to su pregabalin to je antikonvulzivni antiepileptik. Kod neuropatija je to lek izbora, ali to je lek koji daje dosta senzacija, da kažem tako, komplikacija, neželjenih efekata i pacijenti ga nerado uzimaju, jer ga teško podnose. Nekada je potrebna trajna suplementacija, nekada je potrebno i trajno lečenje koje suprimira određene tegobe i ne možete prekidati tu terapiju", rekao je dr Obrenović, i dodao da se ne može jednim lekom rešiti problem, već je potrebno vratiti se zdravim navikama, pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i odlaziti na vreme na spavanje.

01:23

ŠIROKO RASPROSTRANJENA BOLEST U NOVOM PAZARU: Pacijenti sa istim simptomima, ZNA IM SE STANJE! Infektolog: Može biti masovnije

(Espreso/Najžena/Slobodanka Ćorić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.