SOK OD ALOE VERE KOJI DOKAZANO UBRZAVA METABOLIZAM POSLE 50 GODINE: Evo kako se pravi, potrebno je samo 2 SASTOJKA
Foto: Profimedia

zdravo

SOK OD ALOE VERE KOJI DOKAZANO UBRZAVA METABOLIZAM POSLE 50 GODINE: Evo kako se pravi, potrebno je samo 2 SASTOJKA

Aloe vera sadrži aktivna jedinjenja koja ubrzavaju metabolizam jer podstiče naše telo da sagoreva masti. Evo kako se pravi sok od aloe vere

Objavljeno:

Aloe vera je biljka poreklom iz sušnih i tropskih regiona Afrike, iako se nalazi iu drugim delovima sveta, kao što su Mediteran i Karibi. Cenjen je zbog svojih lekovitih svojstava hiljadama godina i korišćen je u različitim kulturama kroz istoriju, uključujući egipatsku, grčku i rimsku.

Sva terapeutska svojstva aloe vere

Aloe vera sadrži niz aktivnih jedinjenja koja joj daju terapeutska svojstva.

Aloin: Ovo jedinjenje ima laksativna svojstva i poznato je po svojoj sposobnosti da ublaži zatvor. Međutim, važno je da pazite koliko aloe koristite jer aloin može biti toksičan ako se konzumira u višku. Ili koristite alou bez aloina. Aloezin: Ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Polisaharidi: Ovi složeni ugljeni hidrati imaju imunomodulatorna i antiinflamatorna svojstva, pomažu u jačanju imunološkog sistema i ublažavanju upale.

Napitak od aloe vere
Napitak od aloe verefoto: Profimedia

Zašto je sok od aloe vere dobar za žene u pedesetim?

Mnoga terapeutska svojstva se pripisuju aloe veri. Najpoznatije je njeno dejstvo na kožu: ublažava opekotine od sunca, deluje protivupalno i lekovito. Ali, aloe vera obezbeđuje mnoge druge benefite koji su potrebni svim ženama nakon pedesete. Ova biljka pomaže u borbi protiv zatvora, odlična je prirodna hidratantna krema koja se bori protiv suvoće kože i, ovo poslednje možda nije toliko poznato, može vam pomoći da izgubite težinu. U menopauzi, smanjenje estrogena smanjuje mišićnu masu i povećava sklonost ka dobijanju na težini.

Kako sok od aloe vere ubrzava metabolizam?

Aloe vera vam može pomoći da izgubite težinu kroz dva mehanizma. S jedne strane, može stimulisati metabolizam. Studija objavljena u Journal of Nutritional Science and Vitaminology pokazala je da aloa vera, kada se daje životinjama, utiče na smanjenje akumulacije masnoća jer se povećava sagorevanje kalorija i ubrzava metabolizam. Druga istraživanja na životinjama su pokazala da aloe vera može uticati na metabolizam masti i šećera u telu i da sprečava nakupljanje masti u stomaku.

Ali osim što ubrzava metabolizam, aloe vera može poboljšati kontrolu šećera u krvi. U jednoj studiji objavljenoj u Journal of diabetes, konzumacija kapsula koje sadrže između 300 i 500 mg aloe vere dva puta dnevno značajno je smanjila nivo šećera u krvi kod onih sa predijabetesom. Poboljšanje kontrole šećera u krvi može sprečiti skokove i padove nivoa šećera u krvi, što svakako pomaže u kontroli gladi i žudnje tako što drži hormon gladi (grelin) na odstojanju.

Sve prednosti aloe vere

Hidratacija kože: Aloe vera gel se široko koristi u proizvodima za negu kože zbog svoje sposobnosti da vlaži i umiruje suvu kožu. Može pomoći u ublažavanju iritacije, opekotina od sunca, ujeda insekata i drugih stanja kože. Zarastanje rana: Pokazalo se da aloe vera ima lekovita i antiinflamatorna svojstva. Obično se koristi u lokalnim tretmanima za ubrzavanje zarastanja rana, opekotina i manjih posekotina. Anti-inflamatorno: Aloe vera gel sadrži antiinflamatorna jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju upale na koži i drugim delovima tela. Ovo može biti korisno za upalna stanja kože kao što su akne. Ublažavanje opekotina od sunca: Aloe vera je popularan lek za ublažavanje crvenila i iritacije izazvane opekotinama od sunca. Nanošenje gela od aloe vere na zahvaćenu kožu može pružiti trenutno olakšanje i ubrzati proces zarastanja. Zdravija koža glave i kosa: Aloe vera se koristi u proizvodima za negu kose zbog svoje sposobnosti da umiri kožu glave i promoviše zdravu kosu. Može pomoći u smanjenju peruti i svraba. Poboljšava varenje i bori se protiv zatvora: Konzumacija soka od aloe vere (pravilno pripremljenog i u umerenim količinama) može pomoći u ublažavanju probavnih problema kao što su zatvor, žgaravica i sindrom iritabilnog creva (IBS). Međutim, važno je da ga koristite sa oprezom, jer višak aloe vere može imati laksativni efekat. Jača imuni sistem: Aloe vera sadrži antioksidante i jedinjenja koja mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija. Ublažavanje artritisa: Lokalna primena gela aloe vere na područja zahvaćena artritisom može obezbediti privremeno olakšanje od bola i upale.

Aloe vera je veoma zdrava i jaka biljka koja je dobra za organizam
Aloe vera je veoma zdrava i jaka biljka koja je dobra za organizamfoto: Profimedia

Kako se pravi sok od aloe vere?

Da biste pripremili sok od aloe vere, sledite ove korake:

Odrežite list aloe vere. Birajte jedan od spoljašnjih listova jer oni najpre stare. Neka bude pun i deluje sočno. Secite ga pri dnu.

Operite ga dobro i zatim uklonite aloin. Jednostavno, list okrenite uspravno i pustite žutu i gorku supstancu da iscuri iz njega. To je aloin, supstanca koja ima laksativan efekat i može biti i toksična ako se konzumira u velikim količinama.

Uzmite oštar nož i odsecite ivice lista sa obe strane, kako biste uklonili trnje. Sada pažljivo uklonite koru sa gornje i sa donje strane lista.

Proverite da li ima ostataka žute supstance, ako ima, pažljivo ih odvojite. Kada je list čist, iscedite ostatak aloinog gela.

Zagrejte vodu, oko 500 ml i, kada počne da ključa, smanjite vatru i dodajte gel aloje vere (možete dodati i malo đumbira). Ostavite na laganoj vatri 10 minuta, a zatim ostavite da odstoji još 10 minuta. Procedite tečnost i sok od aloe je spreman za konzumiranje.

Kako se uklanja alon iz lista aloe vere? Video!

Ako i dalje niste sigurni na koji način da pripremite gel aloe vere za pravljenje soka, ovaj video vam može poslužiti kao detaljno i precizno uputstvo.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Lepota&Zdravlje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.