OVAJ ZAČIN ĆE OPORAVITI VAŠE CVEĆE BOLJE OD BILO KOJE HEMIJE: Vratiće biljke u život i bujaće preko cele godine
Cveće, Foto: GWI/Rita Coates / Garden world images / Profimedia

kakva caka

OVAJ ZAČIN ĆE OPORAVITI VAŠE CVEĆE BOLJE OD BILO KOJE HEMIJE: Vratiće biljke u život i bujaće preko cele godine

Nega cveća ponekad iziskuje mnogo vremena i strpljenja, pogotovo ako ste početnik i ako mislite da bi vam i najotpornije biljke propale

Objavljeno:

Ipak, kako će saksije sa sobnim biljem učiniti da svaki prostor izgleda toplo i da odiše prijatnom atmosferom, trud u vezi sa negom neće biti uzaludan. Kad jednom „uhvatite korak“ i naučite šta kom cveću prija, počev od mesta na kom se nalazi, preko doziranja vode i dodavanja prihrane, već posle nekoliko meseci moći ćete da se pohvalite malom botaničkom baštom u domu.

Ako orhideja počne da propada, odstranite oštećeni deo skalpelom i na mesto reza stavite malo cimeta.

Sve sobne biljke - od cvetnica poput orhideja, dalija, patuljastih ruža ili afričkih ljubičica do fikusa i filadendrona koji se često mogu videti u domovima širom Srbije, iznad svega vole pročišćenu saksijsku zemlju, zaštićenu od štetočina. Iskusni cvećari koriste isproban trik: pre nego što biljku spuste u zemlju na koren stave malo cimeta. Takođe, ovaj začin koriste i tako što ga pospu po površini zemlje u saksiji.

Cimet
Cimetfoto: Profimedia

Konačno, ako biljka iz nekog razloga počne da propada, skalpelom odstrane oštećeni deo i po površini zdravog dela sipaju malo cimeta. Posle nekoliko dana biljka se oporavi i nastavlja da raste.

Kako cimet štiti biljke?

Ovaj aromatični začin je prirodni fungicid koji uništava gljivice i tera insekte. U kombinaciji sa mlekom i vodom izvanredan je za pospešivanje bujnosti biljaka, posebno onih koje nemaju cvet.

Mleveni cimet pruža izvanrednu zaštitu biljkama

Kad kupite novu saksijsku biljku, pospite kašičicu cimeta po površini zemlje i olovkom ili kašičicom pomešajte cimet sa zemljom. Ovaj postupak ponavljajte svaka tri meseca.

Ako vam fikus, filadendron ili drugo sobno bilje koje ne cveta zaostaje u rastu, u flašicu sa raspršivačem sipajte 100 mililitara vode, 100 mililitara mleka i kafenu kašičicu cimeta, pa dobro promućkajte i ovim rastvorom isprskajte biljke umesto klasičnog zalivanja. Najbolje je da to uradite u prepodnevnim satima, dok ima sunčeve svetlosti koja potpomaže da biljke bolje apsorbuju sve korisne materije iz rastvora. Višak tečnosti posle dva sata uklonite sa površine listova.

Kad je reč o afričkim ljubičicama, njima će prijati malo cimeta po površini saksijske zemlje. Zalivajte ih uobičajeno i skidajte prašinu sa listova, a prilikom presađivanja obavezno stavite malo cimeta na korenski sistem biljke da bi ona ojačala i da bi njeni cvetovi duže trajali.

BONUS VIDEO

05:05

OVA BILJKA JE BOLJA OD ANTIDEPRESIVA! Poznati travar otkrio kako možete lečiti hemoroide, regulisati mentruaciju i mnogo drugo

(Espreso/Srecnarepublika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.