CVEĆARKA DALA NAJBOLJE SAVETE ZA NEGU BOŽIĆNE ZVEZDE: Domaćice obavezno pogledajte - ovako će vam trajati i do leta
Božićnjak, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

kakve cake!

CVEĆARKA DALA NAJBOLJE SAVETE ZA NEGU BOŽIĆNE ZVEZDE: Domaćice obavezno pogledajte - ovako će vam trajati i do leta

Božićna zvezda je poslednjih godina postala jedna od najpopularnijih sobnih biljaka posebno u vreme novogodišnjih i božićnih praznika

Objavljeno:

Pored toga što deluje veoma dekorativno, ona unosi živost i vedrinu u dom u vreme tmurnih zimskih meseci, jer njeni gornji listovi poprimaju intenzivnu crvenu boju pa izgledaju kao cvetovi iako to nisu. Crveni listovi najčešće traju od dve do četiri nedelje i kao takva, Božićna zvezda se izvanredno uklapa sa jelkom često okićenom crvenim ukrasima, dajući dodatnu prazničnu notu atmosferi u domu.

Da bi Božićna zvezda ove zime bljesnula u punom sjaju u vašem domu, otkrivamo vam savete zlata vredne iskusnih cvećara.

Božićna zvezda
foto: Profimedia

1. Nova biljka

Ako ste kupili novu biljku, nipošto je nemojte iznositi iz cvećare bez zaštitne hartije ili prozirne folije. Božićna zvezda je izuzetno osetljiva na promenu temperature, pa se može desiti da klone ako je iznesete iz zatvorene prostorije na zimsku hladnoću bez zaštite.

Takođe, kad unesete Božićnu zvezdu u kuću, sačekajte makar pola sata, pa tek onda skinite zaštitnu hartiju ili prozirnu foliju.

2. Šljunak u tanjiriću

Po obodu tanjirića u kom se nalazi saksija spustite malo šljunka i sipajte malo vode. Biljka će „popiti“ tačno onoliko vode koliko joj je potrebno. Ostatak obavezno odlijte, jer ova biljka veoma brzo propada ako je izložena velikoj količini vlage.

3. Držite je na tamnom mestu

Božićna zvezda ne voli direktnu sunčevu svetlost pa je držite podalje od prozora. da bi listovi postali crveni neophodno je da barem četiri nedelje provede u tamnijoj, ali ne i previše hladnoj prostoriji. Neki cvećari koriste tamnu foliju kojom prekrivaju biljku mesec dana, samo povremeno joj dolivajući pomalo vode u tacnicu. Posle mesec dana skidaju foliju i biljka tad bljesne u punom sjaju. Upamtite da biljka nikako ne bi trebalo da stoji na promaji ili blizu radijatora, jer je veoma osetljiva na izrazito visoku temperaturu i strujanje vazduha.

4. Prihranjivanje

Prihranjivanje se obavlja jednom mesečno, najbolje specijalizovanim tečnim đubrivom. Kako listovi ove biljke obično opstanu do marta, tad bi, ukoliko želite da sačuvate biljku, trebalo skratiti izdanke na desetak centimetara visine. Na proleće je presadite u veću saksiju u koju ćete obavezno sipati novu zemlju. Biljku zalivajte jednom u sedam dana, a jednom mesečno joj sipajte tečno đubrivo i čuvajte je na polusenovitom mestu.

BONUS VIDEO

13:23

OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE (VIDEO)

(Espreso/Srecnarepublika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.