SVE VREME POGREŠNO BIRATE GLAVICE KUPUSA ZA KISELJENJE I ZATO PROPADA: Mora biti BAŠ OVAKAV da bi TRAJAO do LETA
Glavice kupusa za kiseljenje, Foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

morate da znate

SVE VREME POGREŠNO BIRATE GLAVICE KUPUSA ZA KISELJENJE I ZATO PROPADA: Mora biti BAŠ OVAKAV da bi TRAJAO do LETA

Takođe, posebnu pažnju treba posvetiti uslovima za čuvanje kiselog kupusa

Objavljeno:

Mnogi vole kiseli kupus i to veoma dobar izbor ako pravite zimnicu. Međutim, može vam se dogoditi da ne ispadne onako kako ste očekivali. U tom slučaju verovatno birate pogrešnu sortu. Za kiseljenje treba birati pljosnatije glavice za tvrdo zbijenim listovima.

Nema potrebe da govorimo o prednostima kupusa za zdravlje organizma. Međutim, kada govorimo o biranju kupusa za kiseljenje treba znati da nisu sve jednako dobre. Za kišeljenje se obično preporučuje kupus ovalnih, čvrstih glavica, ali manjih svetlozelenih listova. Takođe je dobar i onaj sa pljosnatim glavicama, zbijenih, tamnih listova, ljutkastog ukusa, koji je odličan za sarmu.

Kiseljenje kupusa nije težak proces, samo morate da znate šta tačno treba uraditi
Kiseljenje kupusa nije težak proces, samo morate da znate šta tačno treba uraditifoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

Ono što je važno jeste da treba birati manje glavice i one koje imaju čvrsto priljubljene listove toliko da ipak voda i so mogu da dopru do sredine glavice, jer ako ne dopre do sredine glavice, može se desiti da počne da trune. Takođe, posebnu pažnju treba posvetiti uslovima za čuvanje kiselog kupusa. Kupus se stavlja u toku druge polovine novembra ili prve polovine decembra.

Kaca ili bure sa kupusom se drži u prostoru gdje je temperatura vazduha ujednačena tokom zime (najbolje podrum). Bure treba da bude čisto. Kupus se najpre očisti od spoljašnjih listova, zareže koren, pa stavlja u bure tako da koren bude dole kako je kupus rastao.

Zatim se nalije hladnom vodom i na kraju u vodi rastvori 3 kg soli na 100 kg kupusa i prelije. Preko kupusa se potom stavlja kamen i bure se zatvara i ostavlja da se kupus kiseli.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.