STRUČNJACI OTKRILI KOJE SVE FAZE LJUBAVI POSTOJE: Evo u kojoj tačno dolazi do potpunog HLAĐENJA i raskida u vezama
Ljubav, Foto: Profimedia

obratite pažnju

STRUČNJACI OTKRILI KOJE SVE FAZE LJUBAVI POSTOJE: Evo u kojoj tačno dolazi do potpunog HLAĐENJA i raskida u vezama

Da bi odnosi ostali održivi i ispunjeni, svi parovi prolaze kroz neke faze koje su ostale iste kao i pre

Objavljeno:

Sa razvojem tehnologije i onlajn aplikacija, današnji parovi su drugačije definisali vezu i to se mnogo razlikuje od jednostavnosti koje su imale nekadašnje veze. Tradicionalne faze koje su ranije postojale kod parova zamenjene su vrtoglavim novim fazama, to podrzumeva slanje poruka, flertovanje, nestajanje i slično. Iako je sve to individualno i ustaljeni obrasci ne postoje, ipak su istraživači odredili neka pravila odnosno faze odnosa koji se manifestuju kod većine.

Iako upoznavanje može biti uzbudljivo i zbunjujuće, kada nekoga upoznamo želimo da provedemo što više vremena ili želimo da izgradimo trajnu vezu. Ipak, do takve posvećene veze put je trnovit, a psiholozi tvrde da postoje usponi i padovi, međutim, da nam identifikovanje ovih pet faza može pomoći da se lakše nosimo sa izazovima.

Ljubav
foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Faza medenog meseca

Ovu fazu svi znamo i volimo. To je period kada smo očarani i ona traje otprilike šest meseci i svaki trenutak je sjajan zabavan i privlačan. Euforija koju osećamo nije samo mit je već i naučno dokazano. U tom ranom periodu preplavljeni smo hormonima kao što su dopamin, oksitocin i endorfin tako da smo u stanju blaženstva, sreće i energije. Pošto naš fokus postaju voljeni i emocije usmeravamo na njih, najčešće se dešava da zanemarimo znake upozorenja koje ukazuju na nekompatibilnosti na duge staze.

Kada splasne žar, mnogi pogešno pretpostavljaju da su se odljubilii da više ne žele da nastave vezu. Zbog toga treba ispitati da l je nešto pošlo naopako ili je to pirodna evolucija ljubavi.

Faza razlika

Kada završi prva faza, nastupa faza razlika koja traje šest meseci do 2-3 godine. Faza medenog meseca i očaravanja nestaje i pojavljuje se stvarnost. Ovde se pojavljuju svi znaci upozorenja i razlike, koje smo možda ranije ignorisali i gurali pod tepih, koji nas teraju da priznamo istinu da je i naš partner ljudsko biće. U ovom periodu normalno je povući se. Komunikacija može postati teža, a može se čak osećati obojnost i gađenje prema partneru. Ako uspete da savladate ovu fazu i rešavate razlike bez kidanja veze onda ste na pravom putu.

Ljubav
foto: Frederic Cirou / PhotoAlto / Profimedia

Faza borbe

Pošto prethodna faza traje 2-3 godine, većina parova nailazi na najveću prepreku, nazvanu Faza borbe. Tokom nje mnoga pitanja i razlike izlaze na videlo i izraženije su nego u prethodnoj. Osećaj ozlojeđenosti mogu da zavladaju kao psledica shvatanja gubitka individualnosti. Možete osetiti da ste odvojeni od partnera ili više fokusirani na aktivnosti van veze. Može doći do distanciranja tokom ovog perioda pa mnogi parovi dostižu tačku preloma i da idu svojim putem.

U ovoj fazi može doći do distanciranja nakon mnogih nedoumica koje imamo po pitanju partnera.

Ako želite da izađete iz te nezgodne situacije treba da se posvetite čestoj komunikaciji i preduzmete sve kako biste savladali konflikte. Ovo zahteva trud i strpljenje ali može učiniti da se zbližite više nego ikada sa partnrom.

Faza za popravku ili razlaz

Nakon prethodnih faza javlja se tačka odlučivanja. Možete da izaberete da krenete napred i uđete u fazu popravke ili napravite korak nazad i raziđete se. Iako su sukobi iza vas, pitanje je da li ste spremni da održite vezu? Iako se možete osećati nakon prethodne faze iscrpljeno to ne bi trebalo da vas odvrati od pokušaja da popravite ono što je pokvareno. Iako vam deluje izazovno i da treba dosta rada na tome, na drugoj strani prepreke, čeka vas nešto neverovatno. Ako ste voljni da se posvetite, budućnost vam mnogo obećava.

Svađa, Seks, Ljubav, Potencija, Libido
foto: Horázný Josef, Štěrba Martin / ČTK / Profimedia

Faza posvećenosti

Faza posvećenosti je konačno ngrada za uloženi trud. Obično se pojavljuje nakon pet godina zajedničkog napora i truda. Ova faza znači da su se dvoje odabrali i da se razvijaju jedno uz drugo prenoseći svoje misli i emocije. Možete se ponovo zaljubiti u svog partnera i otkriti fazu medenog meseca. I kako prolazite kroz promene i rast postoji mogućnost da se ciklus ponovi nekoliko godina. Ali ne brinite, ako je ikada postojala čvrsta osnova za ljubav imate taj alat i to se može ponoviti sa više intimnosti i strasti ovog puta.

Kako održati ljubav:

- komunikacija je ključna, razmenom misli i osećanja i spremnošću na kompromis

- provodite sa partnerom kvalitetno vreme jer to jača vašu vezu

- učite i rastite zajedno, kroz hobije, putovanja, učenju jedno o drugom ili pohađanju terapije za parove

- vežbajte opraštanje i oslabodite se ljutnje

- održavajte ljubav živom poklonima, malim gestovima pažne i sl.

BONUS VIDEO

01:44

PRIJAVIO SAM SE I NAŠAO LJUBAV ŽIVOTA Stefan traži da im DRAGANA MIRKOVIĆ bude kuma! Bogdanka stidljivo: Gledaju mama i tata!

(Espreso/srecnarepublika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.