NA OVAKVOM PASULJU SU GENERACIJE ODRASLE: Jelo iz Jugoslavije - 1 vrsta mesa daje ukus koji niko nije zaboravio
Lički pasulj u tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

nema boljeg

NA OVAKVOM PASULJU SU GENERACIJE ODRASLE: Jelo iz Jugoslavije - 1 vrsta mesa daje ukus koji niko nije zaboravio

Na ličkom pasulju su generacije odrasle, a to jelo iz Jugoslavije niko nije zaboravio jer mu jedna vrsta mesa daje ukus

Objavljeno: 21:25h

Hladno vreme i kiša i te kako dobro utiču na žene koje su navikle da spremaju najukusnija kuvana jela.

Sarma, kuvani kiseli kupus, starinski prebranac, gulaš... sve su to specijaliteti koji su u ovom periodu glavni na meniju.

Ono što nikako ne sme da se izostavi jeste pasulj. Naši stari ga spremaju na način koji niko ne zna osim njih, ali pred vama je sada lički pasulj kakav se jeo u Jugoslaviji na kojem su generacije odrasle.

Kuvaćete ga i dva puta nedeljno kada vidite koliko je ukusan.

Sastojci za lički pasulj
Sastojci za lički pasuljfoto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Sastojci za recept su:

2 krompira

400 g pasulja

2 kašike slatke paprike

Povrće za lički pasulj
Povrće za lički pasuljfoto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

400 g kiselog ribanca

250 g slanine

1 crni luk

3 čena belog luka

Pasulj u šerpi
Pasulj u šerpifoto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Ovo je priprema:

Pasulj stavite u šerpu i prelijte ga vodom, pa ostavite preko noći. Sutradan procedite, pa sipajte novu vodu i dodajte suva rebra, pa skuvajte pasulj. Umesto suvih rebara možete da koristite i kobasicu.

U tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk i kada omekša dodajte slatku papriku i promešajte.

Kupus ribanac
Kupus ribanacfoto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Dodajte kupus, sipajte čašu vode i dinstajte.

Nakon 20 minuta dodajte seckanu slaninu i mleveni beli luk, pa ostavite na šporetu još nekih 10 minuta.

Dodajte kuvanom pasulju i promešajte.

Kuvanje ličkog pasulja
Kuvanje ličkog pasuljafoto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Dok se pasulj i kupus kuvaju odvojeno, vi u trećoj šerpi skuvajte i sečeni krompir i dodajte u pasulj na kraju.

Lički pasulj sa ribancem je gotov.

Bonus video:

01:50

MIRKA VASILJEVIĆ PRAVILA PASULJ, SARMU I PUNJENE PAPRIKE USRED FRANCUSKE! Tradicionalna kuhinja, OVO je zlatno pravilo u kući! [unpublished]

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.