OVE NAMIRNICE MOGU BITI OPASNE PO ZDRAVLJE AKO IH POGREVATE U MIKOTALASNOJ: Dobro obratite PAŽNJU
Ilustracija, Foto: Printscreen

oprez

OVE NAMIRNICE MOGU BITI OPASNE PO ZDRAVLJE AKO IH POGREVATE U MIKOTALASNOJ: Dobro obratite PAŽNJU

Neke namirnice mogu biti izuzetno opasne ako ih podgrevate u mikrotalasnoj pećnici

Objavljeno:

Mikrotalasna pećnica je sjajan pomagač u kuhinji jer za samo par minuta podgreva hranu, pa čak i za pripremu nekih jela, ali je važno znati koje namirnice nisu idealne za upotrebu u njoj.

Iako neke namirnice izgledaju bezopasne, bolje je izbegavati zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici.

Prve na listi su čili papričice. Ljute, narandžaste ili zelene paprike sadrže jedinjenje zvano kapsaicin koje može da ispari u mikrotalasnom vazduhu. Otvaranjem vrata mikrotalasne pećnice izlažete se isparenjima koja mogu iritirati pluća, grlo, oči i nos.

mikrotalasna pećnica
foto: Profimedia

Na listi „izbegavajte” su i tvrdo kuvana jaja. Kada se kuvano jaje zagreje u mikrotalasnoj pećnici, postoji opasnost od eksplozije prilikom sečenja. Para koja se ne može osloboditi iz belanaca povećava pritisak, a sečenjem jajeta može se brzo osloboditi para, što može dovesti do opekotina.

Pazite

Zatim sledi upozorenje za šolju vode. Iako je primamljivo brzo zagrejati vodu za čaj u mikrotalasnoj pećnici, to može dovesti do pregrevanja vode. Iako mehurići možda nisu vidljivi, mogu se formirati, posebno kada dodate kesicu čaja, kašiku ili jednostavno promešate vodu, pa čak i eksplodiraju u retkim slučajevima.

Na kraju, treba izbegavati zagrevanje paradajz sosa u mikrotalasnoj pećnici. Često se prska zbog toplote i pare koju proizvodi. Para se nakuplja, ponekad čak i prodire kroz zidove mikrotalasne pećnice, a sos može eksplodirati kada se meša, što može izazvati opekotine i nered.

Bonus video: ČEKALI SMO VEKOVIMA DA TURCIMA VIDIMO LEĐA, DOČEKAĆEMO I DA KOSOVO BUDE NAŠE KAO PRE Miletić: Nakaradni pristup ide u istoriju

02:56

ČEKALI SMO VEKOVIMA DA TURCIMA VIDIMO LEĐA, DOČEKAĆEMO I DA KOSOVO BUDE NAŠE KAO PRE Miletić: Nakaradni pristup ide u istoriju

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.