OVAKO SU STARE TURKINJE PRAVILE KIFLICE: I trećeg dana su mekane kao duša (RECEPT)
Recept za kiflice starih Turkinja, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

VRHUNSKI RECEPT

OVAKO SU STARE TURKINJE PRAVILE KIFLICE: I trećeg dana su mekane kao duša (RECEPT)

Ako ste se nekada pitali kako to Turkinje prave kiflice - na pravom ste mestu

Objavljeno:

Nema omiljenijeg jela u Srbiji od kiflica. Postoji mnogo različitih recepata i načina pripreme i moglo bi se reći da svaka domaćica ima svoje cake.

A ako ste se nekada pitali kako to rade Turkinje - na pravom ste mestu.

Predstavljamo vam recept za kifle na turski način. Idealne su za sezonu slava - vaši najmiliji neće moći da im odole, pa čak ni treći dan od pripreme.

Pa da krenemo...

Sastojci:

500 ml +1 kašika mleka

900 g mekog brašna

2 cela jaja

2 ravne kašike šećera

10 g suvog kvasca

100 gr margarina ili maslaca

kašika soli

kašika sirćeta

5 grama praška za pecivo

Priprema:

U toplo mleko staviti šećer i kvasac, pa promešati. Dodati zatim malo brašna, žumance i belanca, otopljen maslac (ostaviti jednu kašiku ), prašak za pecivo i sirće, pa opet dobro izmešati. Dodati još malo brašna i soli i mešati.

Kada smo sve dobro izmešali, dodajemo ostatak brašna i mesimo testo. Testo je mekano i lepljivo i treba ga dosta mesiti, oko 10 minuta. Kako budete mesili testo, ono će se vezivati.

Recept za kiflice starih Turkinja
Recept za kiflice starih Turkinjafoto: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

Na pola mešenja odmorite malo ruke, operite ih i blago pouljiti po potrebi. Premesiti opet testo. Mazanjem uljem se neće tako jako lepiti za ruke, a treba da je lepljivo. Podići testo, istresti onaj odvojen maslac u činiju, pa spustiti testo. Malo ga premesiti savijajući krajeve testa ka unutra.

Zaokružiti, pa pokriti krpom ili folijom i ostaviti na toplom mestu sat vremena da odstoji, a može i duže.

Nadošlo testo izvaditi iz činije pouljenim rukama. Malo pouljite sto, pa testo samo malo premesite. Podelite ga na 16 približno jednakih delova. Svaki deo oblikujte u lopticu savijajući krajeve prema napolju i malo izvrtite na stolu.

U veliki pleh od rerne stavite papir za pečenje. Namažite blago uljem oklagiju.

Uzmite jednu lopticu, pa vrhovima prstiju je malo istanjite idući po njoj gore–dole. Okrenite pa uradite isto. Oklagijom idite od sredine ka gore, pa dole, da se dobije elipsasti oblik.

Recept za kiflice starih Turkinja
Recept za kiflice starih Turkinjafoto: Printscreen/youtube/Brzo i lako

Savijte 1 cm donji deo i utapkajte prstima, pa urolajte celu kiflu. Na kraju razvucite gornji deo da bude četvrtast, pa završite rolanje.

Poslagati ih u pleh i prekriti folijom, pa ostaviti oko 40 minuta da odstoje, nakon tog vremena uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje i ostaviti kifle još toliko da odstoje.

Ako vam nisu narasle dovoljno, slobodno ih ostavite još da rastu.

Da biste ubrzali proces, zagrejte rernu između 30 i 40 stepeni, pa pokrivene kifle stavite u rernu sa tek malo otvorenim vratima rerne.

Stavite kifle da se peku 20 minuta, ili zavisno od rerne, dok ne porumene.

Pečene kifle pokrijte krpom i ostavite da odstoje 10 minuta.

Bonus video:

01:12

DA LI ZNATE ŠTA SU POPECI? Specijalitet koji će svi ukućani voleti, RECEPT NIKADA LAKŠI: Porodica kuvanjem zaradila 10.000 dinara

(Espreso/Glossy)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.