OVU VRSTU RIBE NIKAKO NE JEDITE NA SLAVAMA, OPASNA JE: Doktorka zagrmela na sav glas, SLOŠIĆE VAM SE kad čujete
Riba, Foto: Profimedia

paŽnja

OVU VRSTU RIBE NIKAKO NE JEDITE NA SLAVAMA, OPASNA JE: Doktorka zagrmela na sav glas, SLOŠIĆE VAM SE kad čujete

U svim vrstama ribe i školjkama nalaze se tragovi žive

Objavljeno:

Postoje različite vrste riba i dobro morate da obratite pažnju kada ih kupujete Srbi vole da jedu ribu, pogotovo za vreme posta. Ima različitih vrsta ribe i morate obratiti pažnju kada ih kupujete.

„Istorijski gledano, riba je oduvek bila deo ishrane stanovnika plavih zona, u kojima žive 100-godišnjaci. Zanimljivo je da u tim regijama ljudi pretežno jedu biljnu hranu, uz male količine životinjskih proteina, uključujući ribu“, kaže nutricionistkinja i dijetetičarka dr. Felisija Stoler

Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, srdela, haringa, pastrmka, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da nedeljno pojedemo približno 300 grama ribe ili morskih plodova.

Nezdrava riba koju treba jesti umereno ili izbegavati

Riba
foto: Galina Tolochko / Alamy / Alamy / Profimedia

U svim vrstama ribe i školjkama nalaze se tragovi žive. Iako ona u maloj količini neće uticati na vaše zdravlje, u većim količinama je otrovna. Izloženost metil-živi povezana je sa zaostalim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjima govora i slabošću mišića, prema američkoj Agenciji za zaštitu okoline.

Zato treba izbegavati prekomernu konzumaciju ribe s visokim sadržajem žive, dok trudnice, žene koje doje i mala deca treba potpuno da ograniče njen unos. Neke od takvih vrsta riba su ajkula, sabljarka, kraljevska skuša i tuna.

03:10

NISAM MISLILA DA SAM DOBRA RIBA, NEGO SKROZ OKRNJENA! Sanja Vučić nikad iskrenija: Nući je Lav kao ja, ON MI JE PROVEREN RECEPT

(Espreso/najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.