EVO ŠTA PIŠE U KNJIGAMA KOJE NOVAK ĐOKOVIĆ ČITA SVAKI DAN: Te REČENICE su mu najveći POKRETAČ, uvek ih PONAVLJA
Novak Đoković, Foto: EPA/Alessandro Di Marco

NOVAK ĐOKOVIĆ

EVO ŠTA PIŠE U KNJIGAMA KOJE NOVAK ĐOKOVIĆ ČITA SVAKI DAN: Te REČENICE su mu najveći POKRETAČ, uvek ih PONAVLJA

Ovo su omiljene knjige Novaka Đokovića

Objavljeno:

Znamo šta Novak Đoković voli da jede, kakve satove nosi i čemu služi „crna pločica“ na njegovim grudima, a da li ste znali šta naš šampion voli da čita?

Novak Đoković se upisao u listu najvećih svih vremena kada je osvojio rekordni 23. grend slem trofej u Parizu. Od tog trenutka, svaki segment njegovog života ponovo se našao u žiži interesovanja svetske javnosti, a sada je isplivao i snimak na kom Novak priča o tome kakvo štivo preferira.

„Volim da čitam Jovana Deretića, koji piše o našoj staroj istoriji. To je nešto što je stalno u mojim koferima kada putujem“, rekao je Nole i tom izjavom inspirisao stvaranje klipa koji nam malo bolje približava istoriju Jovana Deretića.

„Pre širenja rimske imperije, univerzalni jezik je bio srpski. Evo jedan primer: došli su persijski izaslanici u Makedoniju. I Aleksandar (Makedonski) koji je u tom momentu mladić, razgovara s njima bez ikakvog prevodioca i tumača, direktno, na kom jeziku? Pa na srpskom“.

Novak Đoković, Završni Masters Torino, Tenis
foto: Marco Alpozzi / LaPresse / Profimedia

„Pisac Ilijade i Odiseje opisivao je Odisejeva putovanja, znači Homer, pitanje je da l’ je Homer, Omer“, kaže voditelj u isečku iz emisije, a Jovan Deretić dodaje: „Momir, Momir!“

„Svi grčki bogovi su kopija srpskih. Apolon je srpski bog, a boginja Gea je srpska Gaja“.

U nastavku videa, Jovan Deretić objašnjava kako su Grci dobili ime jer su bili lopovi i otimači – grki/gorki i otkriva da je Isus Hrist propovedao upravo na srpskom jeziku.

Ko je bio Jovan Deretić?

Publicista Jovan Deretić preminuo je 2021. godine u 82. godini života. Njegovi tekstovi i knjige izazvali su brojne kontroverze, a u njima on govori o postojanju srpske antičke istorije od 2000. godine p. n. e. pa do 7. veka.

Jovan Deretić
foto: printscreen/Youtube/balkan info

Deretić je bio jedan od istraživača koji su tvrdili da postoje dokazi da je na evropskom kontinentu – posebno na Balkanskom poluostrvu – u periodu od najmanje dva i po milenijuma neprestano prisutan slovenski rasni i etnički element.

Glavni predmet njegovog istraživanja jeste srpska antička istorija koju zvanična istoriografija ne priznaje. Njegovi tekstovi govore o postojanju srpske antičke istorije od 2000. godine p. n. e. pa do 7. veka kad su prema zvaničnoj istoriji Srbi došli na Balkan zajedno sa drugim slovenskim narodima.

Deretić je rođen 1939. godine u Orovcu kod Trebinja.

Studirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu, a 1963. godine je napustio SFRJ i otišao prvo u Francusku gde je studirao na Tehničkom koledžu u Parizu, a potom i istoriju u Lionu. Radio je kao inženjer u Francuskoj i SAD. Vratio se 1997. godine u Beograd. Govorio je šest jezika, a služio se latinskim i starogrčkim.

Na parlamentarnim izborima 2000. godine postao je narodni poslanik ispred Partije srpskog progresa čiji su kandidati bili na listi Stranke srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana.

Udruženje građana Slobodna Srbija osnovao je 2011. godine.

Treba napomenuti da je većina istraživača i istoričara Jovana I. Deretića smatrala pseud-istoričarem i iznosila da njegove tvrdnje nemaju nikakvo uporište, te da je on kršio sva pravila kritičkog metodološkog istraživanja.

Bonus video: DEJAN VUK STANKOVIĆ O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA U SRBIJI

03:46

DEJAN VUK STANKOVIĆ O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA U SRBIJI

(Espreso/City Magazine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.