ZABORAVITE NA STRAŠNO BOLNE PRSTE I UMAZANU ODEĆU, EVO KAKO SE PRAVILNO ČISTI NAR: Nema više MALTRETIRANJA, prelako
Nar, Foto: Profimedia

saveti

ZABORAVITE NA STRAŠNO BOLNE PRSTE I UMAZANU ODEĆU, EVO KAKO SE PRAVILNO ČISTI NAR: Nema više MALTRETIRANJA, prelako

Ovo zdravo voće mnogi izbegavaju baš zbog toga što se teško ljušti

Objavljeno:

Sezona je nara i trebalo bi dobro da je iskoristite. Nar, poznat i kao šipak, je voće bogato hranjivim sastojcima i bioaktivnim spojevima koji doprinose zdravlju. Sadrži širok spektar vitamina, minerala i antioksidanata.

Nar sadrži razne vitamine, uključujući vitamin C, vitamin K i vitamine B grupe (posebno B5, poznat kao pantotenska kiselina).

Takođe, bogat je mineralima poput kalijuma, koji je važan za regulaciju krvnog pritiska, kao i folata i vitamina K, koji su bitni za zdravlje kostiju.

Očišćen nar
Očišćen narfoto: Printscreen/Youtube/ovenhug3803

Bogat antioksidansima i pun vlakana

Izuzetno bogat antioksidansima poput flavonoida, polifenola i antocijana. Ovi antioksidansi imaju važnu ulogu u zaštiti tela od oštećenja slobodnih radikala i doprinose borbi protiv upala.

Semenke nara su bogate vlaknima, koja su važna za zdravlje probavnog sistema i pomažu u regulaciji probave.

Konzumiranje nara je povezano s nizom zdravstvenih benefita, uključujući poboljšanje zdravlja srca, smanjenje rizika od određenih vrsta raka, podršku zdravlju mozga, olakšavanje upala te podršku imunološkom sistemu.

Neki istraživači ističu da konzumiranje soka od nara ili samog voća može imati povoljan uticaj na krvni pritisak, smanjiti oksidativni stres i poboljšati opštu funkciju organizma.

Kako se najlakše ljušti nar?

I dok su ljudi uglavnom svesni njegovih zdravstvenih benefita, a sjajnog je i ukusa, često izbegavaju da ga kupuju jer je nezgodan za ljuštenje. A kupovina već oljuštenog nara nije baš isplativa jer košta mnogo više.

Ipak, postoji nekoliko načina kako možete oljuštiti nar:

Rezanje korice

Oštrim nožem napravite plitki rez u obliku kruga oko vrha nara. Onda odrežite vrh. Zatim napravite nekoliko rezova duž linija kojima su semenke odvojene. Nakon toga lagano razdvojite koricu i izvadite semenke.

Slično ovako ga i ljušte profesionalci, pa pogledajte kako se u suštini najpravilnije i najlakše ljušti ovo voće:

Kucanje drvenom kašikom

Lagano udarite drvenom kašikom po vrhu nara dok ne osetite da kora počinje da se otvara. Onda možete rukama ili uz pomoć noža otvoriti koricu i odvojiti semenke.

Raspolovljavanje nara

Uzmite nož i pažljivo raspolovite nar po sredini. Zatim uz pomoć prstiju ili kašike, izvadite semenke iz svake polovine.

Pri ljuštenju nara pripazite da budete pažljivi kako biste izbegli prskanje soka koje može ostaviti mrlje na odeći ili površinama. Takođe, nemojte zaboraviti da su semenke nara vrlo sočne pa bi se sok mogao prosuti ako niste oprezni.

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.