SVEŠTENIK OTKRIO ZAŠTO SE NIKAKO NE NOSE SOPSTVENE SVEĆE U CRKVU: Znali su samo NAJVERNIJI, nema veze sa NOVCEM
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Pravoslavlje

paŽnja

SVEŠTENIK OTKRIO ZAŠTO SE NIKAKO NE NOSE SOPSTVENE SVEĆE U CRKVU: Znali su samo NAJVERNIJI, nema veze sa NOVCEM

Objavljeno:

Sveća ima duboku simboliku u hrišćanstvu. Njena svetlost predstavlja prisustvo Hrista kao Svetlosti sveta, pa ih vernici pale u želji da se približe Bogu.

Paljenje sveća je čin koji ima određene tradicionalne korake i simboliku, zato je važno da upoznamo sva crkvena pravila, a najvažnje koje se tiče ovog pravoslavnog sredstva je da se nikako ne nose sopstvene sveće u crkvu, već da se uvek kupuju na licu mesta.

Zašto je to tako, objasnio je sveštenik Aleksandar Kazakov.

- Odgovor na vaše pitanje nalazi se već na prvim stranicama Biblije. Kada čitamo kako je Bog prihvatio Avelovu žrtvu, a odbacio Kainovu, treba razmisliti o tome da nije svaka žrtva Bogu ugodna. Avelj je bio stočar i doneo je Bogu najbolje od svojih stada. Kajin je bio zemljoradnik i doneo je snop pšenice na oltar. Kain je, po tumačenju crkvenih otaca, doneo klas koji je već bio požnjeven, pa je Bog odbio njegovu žrtvu. Tako je pohlepno i nezahvalno srce izgubilo Božji blagoslov, govori duhovnik Aleksandar i dodaje:

- Kada stavimo čak i jeftine sveće u crkve, to je već naša izvodljiva žrtva. A ako zapalimo sveće kupljene na drugom mestu, onda je to samo imitacija donacije i naša molitva postaje nepoštena. Naravno, ima dana kada se čini da nemamo šta da ponudimo Bogu. Ali i tada mi sami možemo da stojimo kao sveće i da gorimo ljubavlju i usrdnom molitvom za sebe i svoje najmilije.

Evo kako se pravilno pale sveće u pravoslavnoj crkvi:

sveće
foto: Godong / robertharding / Profimedia

Priprema:

Pre nego što pristupite svećnjaku, trebalo bi da se pomolite i usmerite svoje misli ka molitvi ili nameri zbog koje palite sveću.

Pravac paljenja:

Kada prilazite svećnjaku, najčešće se kleknete ili napravite blag naklon pred ikonom ili oltarom. Ovaj čin predstavlja pokazivanje poštovanja prema svetim mestima u crkvi.

Izbor sveće:

Izaberite sveću koja odgovara vašoj nameri. U nekim crkvama, različite boje sveća simbolizuju različite molitve ili nameru, pa možete izabrati odgovarajuću boju.

Paljenje sveće:

Upalite sveću koristeći plamen već upaljenih sveća ili svećnjaka. Nikada ne biste trebali paliti sveću od nepaljenih sveća, jer se to smatra nepravilnim.

Molitva:

Dok palite sveću, možete izgovoriti molitvu koja odražava vaše lične nade, zahvalnost ili molbu. Ovo je vreme kada vernici često izražavaju svoje misli i osećanja Bogu.

Postavljanje sveće:

Postavite svoju sveću u posebno predviđeno postolje ili svećnjak. U nekim crkvama, postoji organizovan redosled gde treba postaviti sveće.

Davanje priloga (opciono):

Neki vernici dodaju prilog prilikom paljenja sveće. Ovo može biti dobrovoljni prilog crkvi ili dobrotvorna akcija, izražavajući solidarnost sa potrebnima.

Molitveni trenuci:

Ostatak vremena provedite u molitvi ili posmatranju ikona. Neki vernici ostaju klečati ili stojeći neko vreme posle paljenja sveće, izražavajući duboko duhovno stanje.

Izgašenje Sveće:

Ako postoji mogućnost, izgasi svoju sveću pre nego što napustiš crkvu, poštujući pravila crkvenog reda.

Važno je naglasiti da pravila i običaji mogu varirati između različitih pravoslavnih crkava, pa je preporučljivo pratiti uputstva ili pitati sveštenika ili monahinju ukoliko niste sigurni.

01:01

MOLITVA ISPRED HRAMA: Oče naš grmeo Podgoricom iz desetine hiljada grla (KURIR TV)

(Espreso/srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.