OVO JE PRAVI SRPSKI ČAJ, DOLAZI SA ISTOKA NAŠE ZEMLJE: Od sada ćete ga STALNO PITI, evo KAKO SE SPREMA
Čaj, Foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

ukus je fantastičan

OVO JE PRAVI SRPSKI ČAJ, DOLAZI SA ISTOKA NAŠE ZEMLJE: Od sada ćete ga STALNO PITI, evo KAKO SE SPREMA

Vrh Rtnja je Šiljak, koji se nalazi na 1565 m nadmorske visine

Objavljeno:

Mnogi ljudi misle da je Rtanjski čaj mešavina različitih biljaka koje rastu na planini Rtanj koja se nalazi na istoku Srbije, blizu mesta Boljevac.

Ova planina, sama po sebi, jeste neobični prirodni izdanak kraškog reljefa jer se izdiže iz ravnog predela, a završava u obliku kupe i to skoro pravilne. Vrh Rtnja je Šiljak, koji se nalazi na 1565 m nadmorske visine.

Čaj
foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

Na planini Rtanj nema vode pošto ona ponire u krečnjačko zemljište, ali je zato ima u nižim delovima i to u bogatim i moćnim vrelima. Ova karpatsko-balkanska planina je najpoznatija po jednoj biljčici koja raste na njenim padinama, a biljka nosi narodno ime vrijesak ili čubar (čubrica, gorska metvica).

U botanici je ova moćna biljka poznata pod nazivom Satureja montana. Upravo od ove čudotvorne biljke se pravi poznati Rtanjski čaj. Neke legende kažu da su biljku u ove naše krajeve doneli turski osvajači.

U današnje vreme, o biljci se vodi računa, toliko da je nedavno zabranjeno masovno branje i sakupljanje vrijeska jer se neverovatno proredio. Razlog tome je neverovatni učinak ove biljke kada je u pitanju zdravlje ljudi. Biljka pomaže kod brojnih tegoba.

Za pripremu čaja, 1-2 grama usitnjenih biljnih listova prelije se sa 150 ml ključale vode. Zatim sačekate 5 do 10 minuta da odstoji, procedite i možete da pijete.

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.