MAĐARI OTKRILI STARINSKI RECEPT ZA OMILJENI KOLAČ SVIH SRBA: Premaz od džema od kajsija daje POSEBAN UKUS
Žerbo kocke, Foto: printscreen/youtube/ Home Made Recipes

recept

MAĐARI OTKRILI STARINSKI RECEPT ZA OMILJENI KOLAČ SVIH SRBA: Premaz od džema od kajsija daje POSEBAN UKUS

Kada se ohladi i stegne, izvadite iz pleha i izrežite žerbo kocke

Objavljeno:

Žerbo kocke su jedna od najpopularnijih mađarskih poslastica. Ne možete otići u Budimpeštu, a da ne isprobate žerbo kocke. Kod nas su toliko popularne, da se nalaze na skoro svakoj slavskoj trpezi i u posnoj varijanti. Ime su dobile po istoimenoj poslastičarnici u Budimpešti, koju je otvorio još davne 1858. Henri Kugler.

Pravi se od 4 tanke kore, a puni džemom od kajsija. Posipa se mlevenim orasima. Na kraju se preliva otopljenom crnom čokoladom. Potpuni užitak i nepogrešiv spoj ukusa. Predlažemo starinski mađarski recept za čuvene žerbo kocke.

Sečenje žerbo kocki
Sečenje žerbo kockifoto: printscreen/youtube/ Home Made Recipes

Sastojci:

350 g brašna

125 g putera

2 jaja

125 ml slatke pavlake

65 g šećera u prahu

1/2 kesice suvog kvasca

prstohvat soli

30 g burbon vanila šećera

korica od 1 izrendanog limuna

Za punjenje:

450 g džema od kajsije

200 g oraha

100 g šećera

Za glazuru:

160 g crne čokolade sa 50% kakaoa

20 g putera

Spremanje kolača žerbo kocke
Spremanje kolača žerbo kockefoto: printscreen/youtube/ Home Made Recipes

Starinski mađarski recept za žerbo kocke:

U činiji pomešajte slatku pavlaku, šećer u prahui i suvi kvasac, pa ostavite nekoliko minuta. Dodajte izrendanu koricu limuna, jaja, puter, burbon vanila šećer, brašno i so na kraju. Umiksajte, pa ostavite da odstoji testo za koru pokriveno folijom na sobnoj temperaturi oko 10 minuta. U međuvremenu sameljite orahe.

Na površini posutoj brašnom podelite testo za žerbo kocke na jednaka 4 dela, pa ih pokrijte. Razvucite jedan deo testa za žerbo kocke u pravougaoni oblik uz pomoć oklagije, pa nanesite na pek papir, pa u pleh. Razvucite u iste oblike i preostala 3 komada testa. U džem od kajsija dodajte šećer kako ne bi bio kiselkast. Premažite trećinu džema od kajsije preko prve kore, pa pospite orasima. Nanesite drugu koru, pa ponovite postupak.

Ponavljate postupak do poslednje kore, a onda nju izbockajte i nanesite na poslednju koru. Pecite žerbo kocke oko 30 minuta na 170°C, pa smanjite na 160°C i pecite još 30 minuta. Ostavite nekoliko sati da se ohlade. Otopite čokoladu i puter na pari, pa nanesite na kolač. Kada se ohladi i stegne, izvadite iz pleha i izrežite žerbo kocke.

Bonus video:

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.