AKO IMATE OVU VRSTU INTIMNOG ODNOSA MOŽETE DOBITI JEDNU OD NAJTEŽIH BOLESTI: Muškarcima je baš OMILJENA, ZANEMEĆETE
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

AKO IMATE OVU VRSTU INTIMNOG ODNOSA MOŽETE DOBITI JEDNU OD NAJTEŽIH BOLESTI: Muškarcima je baš OMILJENA, ZANEMEĆETE

Iako su muškarci izloženiji, ni žene nisu izuzete, naročito ako njihovi partneri imaju oralnu HPV infekciju

Objavljeno: 07:26h

Karcinom grla čini oko jedan do tri posto svih karcinoma koji se godišnje dijagnostikuju u svetu. Iako se može pojaviti kod žena, ipak je češći kod muškaraca, a činjenica koja posebno zabrinjava je da se pojavljuje u sve mlađoj dobi. Rizični faktori koji se najčešće spominju su pušenje i učestalo konzumiranje alkohola. Međutim, u znatno manjoj meri biće spomenut humani papiloma virus (HPV), koji, prema mladoj lekarki iz Singapura vodeći uzrok nastanka raka grla.

Na svom TikTok profilu doktorica Daria Sadovskaya objavila je kratku video izjavu s preko 53.000 pregleda, s kojom se suprotstavila tezi da je pušenje uzrok broj jedan za razvijanje raka grla. Kako tvrdi, smatra da oralni seks glavni krivac i daleko nadmašuje i pušenje i alkohol. HPV pripada porodici virusa koji inficiraju genitalije i mogu se preneti u grlo tokom oralnog seksa. Pritom, muškarci su u većem riziku budući da je veća verovatnoća da žene prenose virus što je u svom videu potvrdila i ova mlada doktorka.

– Muškarci imaju veću verovatnoću da će razviti rak grla prilikom čina oralnog seksa, budući da je veća verovatnoća da će žene nositi virus u svom genitalnom području – objasnila je, a prenosi Živim.hr.

Penis
foto: Profimedia

Oralni seks može dovesti do HPV infekcije u stražnjem dijelu grla ili blizu krajnika.

Većina karcinoma grla uključuje iste vrste ćelija, ali se koriste specifični izrazi za kategorizaciju područja grla gde je rak nastao. Rak nazofarinksa počinje u nazofarinksu, koji je deo grla odmah iza nosa. Rak orofarinksa počinje u orofarinksu, odnosno delu grla odmah iza usta koji uključuje krajnike.

Poznata je izjava američkog glumca, Majkla Daglasa kojem je 2010. dijagnostikovan rak grla. Na pitanje žali li zbog godina pušenja i pijenja za koje se smatra da su povezani s njegovom bolešću, ovaj je glumac odgovorio pomalo neočekivano.

– Ne. Bez želje da budem previše specifičan, ovaj određeni rak uzrokuje HPV koji zapravo dolazi od kunilingusa – izjavio je tada za Guardian pritom misleći na oralno zadovoljavanje žena.

Iako su muškarci izloženiji, ni žene nisu izuzete, naročito ako njihovi partneri imaju oralnu HPV infekciju.

– Iako žene koje se upuštaju u oralni seks, takođe mogu biti izložene opasnosti, ipak češće su zaražene visokorizičnim sojevima HPV-a putem vaginalnog ili cervikalnog kontakta, što može dovesti do raka grlića materice – rekla je doktorka.

Simptomi koji upućuju na rak grla

Simptomi uključuju hronični loš zadah, stalni bol u grlu, vratu ili ušima i otežano gutanje. Ostali simptomi uključuju krv u pljuvački, poteškoće s disanjem, promene tonaliteta glasa, uporan kašalj i kvržicu u vratu. Kao prevenciju, ova lekarka je preporučila vakcinaciju protiv HPV-a.

– Odlazite na redovne HPV pretrage i preglede, što pomaže u ranom otkrivanju i lečenju infekcija ili abnormalnosti – rekla je dr. Sadovskaya dodajući kako je važno praktikovati siguran seks korišćenjem kondoma.

03:30

OTKRILA SAM RAK DOJKE NA ROĐENDAN! Takve trenutke svaka žena želi da zaboravi: Ovo je priča hrabrih žena koje su pobedile bolest

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.