OVAKVU CRVENU ZIMNICU SU NAŠE BAKE OBAVEZNO PRAVILE, A DANAS JE ZABORAVLJENA: Ukiseljeni LUK bolji i od TURŠIJE
Crveni luk u tegli, Foto: Printscreen YouTube/GastroBrat

recept

OVAKVU CRVENU ZIMNICU SU NAŠE BAKE OBAVEZNO PRAVILE, A DANAS JE ZABORAVLJENA: Ukiseljeni LUK bolji i od TURŠIJE

Probajte ovaj recept i prošarajte zimnicu!

Objavljeno:

Sezona pravljenja zimnice je odavno krenula, a ovu salatu su naši stari obožavali da jedu. Danas je malo ko sprema, a veoma je ukusna.

Sastojci

2 mala ljubičasta luka

100 ml pirinčanog sirćeta, belog ili jabukovog sirćeta

200 ml vode

Luk
Lukfoto: Printscreen YouTube/GastroBrat

2 kašike šećera

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice crnog bibera u zrnu

PO ŽELJI:

1 čenj belog luka narezan na kolutiće

malo sušene čili papričice

1 grančica majčine dušice ili origana

Priprema

U svom najosnovnijem obliku, ukiseljeni crveni luk je jednostavno narezan luk koji je prekriven mešavinom sirćeta, soli i šećera i ostavljen da se marinira. Možete dodavati dodatne začine i prilagođavati smesu kako bi odgovarala vašem jelu.

Luk očistite, narežite na tanke kolutove i stavite u čistu teglu. Ili ga uzdužno prepolovite i poprečno narežite na tanke polumjesece. Dodajte češnjak i začinsko bilje ako koristite, sveže ili sušeno.

U manjoj posudi zakuvajte sirće, vodu, šećer, so i biber. Još vruću sirćetnu tečnost prelijte preko luka. Luk mora biti potpuno prekriven tečnošću. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim zatvorite poklopcem i spremite u frižider. Čuvajte u frižideru 3-4 nedelje.

Luk možete probati čim se ohladi, ali za bolji ukus radije ostavite da se marinira preko noći.

Ukiseljeni luk obavezno čuvajte u staklenoj ili keramičkoj posudi. Većina metala će reagovati sa sirćetom, a plastika će upiti mirise.

Bonus video:

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/Trpeza)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.