recept
OVAKVU CRVENU ZIMNICU SU NAŠE BAKE OBAVEZNO PRAVILE, A DANAS JE ZABORAVLJENA: Ukiseljeni LUK bolji i od TURŠIJE
Probajte ovaj recept i prošarajte zimnicu!
Sezona pravljenja zimnice je odavno krenula, a ovu salatu su naši stari obožavali da jedu. Danas je malo ko sprema, a veoma je ukusna.
Sastojci
2 mala ljubičasta luka
100 ml pirinčanog sirćeta, belog ili jabukovog sirćeta
200 ml vode
2 kašike šećera
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice crnog bibera u zrnu
PO ŽELJI:
1 čenj belog luka narezan na kolutiće
malo sušene čili papričice
1 grančica majčine dušice ili origana
Priprema
U svom najosnovnijem obliku, ukiseljeni crveni luk je jednostavno narezan luk koji je prekriven mešavinom sirćeta, soli i šećera i ostavljen da se marinira. Možete dodavati dodatne začine i prilagođavati smesu kako bi odgovarala vašem jelu.
Luk očistite, narežite na tanke kolutove i stavite u čistu teglu. Ili ga uzdužno prepolovite i poprečno narežite na tanke polumjesece. Dodajte češnjak i začinsko bilje ako koristite, sveže ili sušeno.
U manjoj posudi zakuvajte sirće, vodu, šećer, so i biber. Još vruću sirćetnu tečnost prelijte preko luka. Luk mora biti potpuno prekriven tečnošću. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim zatvorite poklopcem i spremite u frižider. Čuvajte u frižideru 3-4 nedelje.
Luk možete probati čim se ohladi, ali za bolji ukus radije ostavite da se marinira preko noći.
Ukiseljeni luk obavezno čuvajte u staklenoj ili keramičkoj posudi. Većina metala će reagovati sa sirćetom, a plastika će upiti mirise.
Bonus video:
(Espreso/Trpeza)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!