MEKANE BUHTLE SA DŽEMOM VRAĆAJU U DETINJSTVO: Naše bake su ih samo ovako spremale, TRIK SA TESTOM je obavezan
Buhtle, Foto: Printscreen/ Yotube/ Kuvajmo lako

recept

MEKANE BUHTLE SA DŽEMOM VRAĆAJU U DETINJSTVO: Naše bake su ih samo ovako spremale, TRIK SA TESTOM je obavezan

Buhtle su pecivo na kojem su odrasle mnoge generacije, a ovaj recept je jedan od najboljih do sada

Objavljeno: 12:29h

Buhtle su karakteristične za jug Srbije, a ono što je zanimljivo jeste da ovo pecivo možete da pravite sa slanim ili slatkim nadevom. Nema ničeg lepšeg za doručak ili večeru od buhtli sa džemom, a mi vam donosimo sjajan recept.

Ovo je malo modifikovan recept, jer se u testo za buhtle dodaje i kora pomorandže i limuna, kao i vanilin šećer koji će učiniti ovo pecivo neverovatno mirisnim. Takođe, u testo se dodaje i sirće koje će učiniti da ono brže i bolje nadođe. To je trik iskusnih domaćica.

Sastojci:

500 ml mlakog mleka

1 kesica suvog kvasca

Buhtle
Buhtlefoto: Printscreen/ Yotube/ Kuvajmo lako

3 kašike šećera

2 jajeta

100 ml ulja

2 kesice vanilin šećera

1 kg brašna

1 kašičica sirćeta

1 kašičica soli

1 kašičica praška za pecivo

125 g putera

1 limun ili pomorandža

Još:

džem po želji

šećer u prahu

Recept za mekane buhtle punjene džemom:

Spremanje buhtli
Spremanje buhtlifoto: Printscreen/ Yotube/ Kuvajmo lako

U mlako mleko dodajte šećer i kašiku brašna, pa lepo promešajte i ostavite 10 minuta da se aktivira. Kada se aktivira dodajte umućena jaja, prašak za pecivo, puter koji ste istopili, sirće, so, pa postepeno sipajte prosejano brašno. Kratko mesite testo, pa sipajte ulje, vanilin šećer, kao i rendanu koru limuna ili pomorandže i malo soka od voća koje ste izabrali.

Zatim umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji nekih pola sata, pa premesite i ostavite da odstoji još pola sata. Testo opet kratko premesite, pa podelite na 4 jednaka dela. Svaki razvucite, pa isecite kvadrate. Na sredinu svakog kvadrata stavite džem po želji, pa zatvorite testo tako što ćete podići ivice ka gore i oblikujte lopticu (buhtlu). Pazite da džem ne iscuri.

Pokrijte providnom folijom i ostavite da buhtle odstoje još 20 minuta. Poređajte buhtle u tepsiju obloženu pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata, gotove premažite istopljenim puterom. Pokrijte buhtle krpom, pa ostavite da se ohlade, a onda pospite šećerom u prahu.

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.