JELO KOJE MI DANAS ZOVEMO DRUGIM IMENOM, U JUGOSLAVIJI SU SE ZVALI KRAVAJČIĆI: Zanemećete kada vidite ŠTA JE
Kravajčići, Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

vraćaju u detinjstvo

JELO KOJE MI DANAS ZOVEMO DRUGIM IMENOM, U JUGOSLAVIJI SU SE ZVALI KRAVAJČIĆI: Zanemećete kada vidite ŠTA JE

Peci u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35-40 minuta

Objavljeno:

Ono što svi obicno zovu buhtle, u južnoj Srbiji su kravajčići. U staroj Jugoslaviji su ih svi spremali, vraćaju u detinjstvo.

Potrebno je:

  • 600 g brasna
  • 30 g svezeg kvasca
  • 1 kasicica secera
  • 200 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 1 casa jogurta (200 ml)
  • 2 jaja
  • 1-2 kasicice soli

Za punjenje: 300 g sitnog sira i 1 jaje

Za premazivanje: 1 jaje

1 / 3 Foto: Giphy

Pomešati kvasac u mlakom mleku sa jednom kasicicom secera i malo brasna.

Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom i ostalim sastojcima. Mesiti dok testo ne pocne da se odvaja od ruku i od zidova suda. Pokriti i ostaviti da naraste.

Kad je testo naraslo, premesiti ga i podeliti na 16 loptica. Svaku lopticu rastanjiti oklagijom ili na dlanu i unutra stavljati fil od sira i jajeta. Kravajčiće poredjati u podmazanu tepsiju r-28 cm , kao na slici i ostaviti da narastu. Kad “napune” tepsiju, premazati ih umucenim jajetom i posipati susamom i lanenim semenom.

Peci u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35-40 minuta. Pecene kravajcice pokriti i ostaviti da se prohlade.

Prijatno!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.