AKO ČUJETE OVO OD NEKE OSOBE BEŽITE, ŽELE VAM SAMO ZLO: Igraju tako dobro da nećete ni primetiti da ste U ZAMCI
Psihopata, Ilustracija, Foto: Benoit aetb / Panthermedia / Profimedia

pažnja

AKO ČUJETE OVO OD NEKE OSOBE BEŽITE, ŽELE VAM SAMO ZLO: Igraju tako dobro da nećete ni primetiti da ste U ZAMCI

Kada žele da vas zavedu, svi manipulatori će koristiti ovih pet rečenica. Čuvajte se ako ih čujete

Objavljeno:

Glavna oruđa kojima se služe manipulatori jesu šarm, harizma kojima privlače ljude oko sebe i njihova sposobnost da igraju na kartu emocija kako bi kontrolisali osobu koju žele, a to postižu pažljivim analiziranjem i slušanjem. Postoji 5 fraza koje koriste kako bi izazvali krivicu kod drugih.

1. "Nakon svega što sam učinio za tebe..."

Manipulatori se pozivaju se na prethodno učinjene usluge, nabacujući krivicu da im dugujete, praveći od sebe žrtvu. Najbolji način da se izborite sa ovakvom izjavom jeste da im ukažete na to da usluge koje su pružene bez određenih uslova ne mogu naknadno da se traže nazad. Sasvim racionalno i smireno pristupite tome jer će ih takva reakcija zbuniti.

Psihopata
Psihopatafoto: Benoit Daoust / Alamy / Alamy / Profimedia

2. "Svi ostali se slažu sa mnom"

Cilj manipulatora je da se nakon ovakve izjave osećate izolovano, kao da ste jedini koji ne vide stvari na njihov način. Kontrastrategija bi bila da im postavite sledeća pitanja: Koji svi? Šta su tačno rekli?

3. "Uvek preteruješ"

Na ovaj način manipulatori žele da postignu kontrolu tako što će nastupiti kao razumna osoba, a vas u ovom slučaju praviti histeričnim. Žele da posumnjate u svoja uverenja i da se u potpunosti priklonite njima. Potrudite se u ovim situacijama da im date do znanja da poštujete sopstvena osećanja i da verujete svojoj intuiciji.

psihopata
foto: Benoit aetb / Panthermedia / Profimedia

4. "Razočaran sam u tebe"

Manipulatori koriste ovo da igraju na vašu nesigurnost i želju za odobrenjem. Procenite da li ima osnova za takvu izjavu, da li ste zaista učinili nešto što bi ih uvredilo ili je reč o još jednom sredstvu manipulacije.

5. "Mislio sam da ti je stalo do mene"

Ovakvim osećajem krivice manipulatori nastoje da vas nateraju da popustite i da date prioritet njihovim osećanjima u odnosu na sopstvene potrebe. Naglasite im koliko ih volite i koliko vam znače, ali da to ne znači da treba da preispituju granice vaše tolerancije svojim nedoličnim ponašanjem.

Saznajte koje tri stvari ne treba da očekujete od narcisa.

Bonus video:

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/NovostiMagazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.