HRVATSKA DOKTORKA OTKRILA OD KOJE HRANE TREBA DA BEŽITE OVIH DANA: Slabi i UNIŠTAVA imunitet, UŽASNA JE
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

HRVATSKA DOKTORKA OTKRILA OD KOJE HRANE TREBA DA BEŽITE OVIH DANA: Slabi i UNIŠTAVA imunitet, UŽASNA JE

Prema savetima doktorke trebalo bi da izbegavamo unos testa od belog brašna i krompira. Takođe, problem sa imunitetom se javlja usled preskakanja doručka ili jedenja "s nogu"

Objavljeno: 10:46h

Dijetetičarka dr. Eva Pavić iz KBC-a Zagreb istakla je koje namirnice bi trebalo da izbegavamo da ne bismo oslabili imunitet. Sezona prehlade i gripa, novi sojevi korone, promenljivo vreme i visoke temperature za ovo doba godine - sve se to odražava na naš organizam i imunitet. Zbog toga. hvatsk doktorka naglasila je važnost konzumiranja lokalnih sezonskih namirnica i fokusiranje na raznovrsnost u ishrani. Evo koje su to namirnice!

"Istraživanja su pokazala da većina Europljana, među kojima su i Hrvati, pa i Srbi, ne konzumira preporučenu količinu voća i povrća od pet porcija dnevno pa se kao učinkovito rešenje u očuvanju zdravlja imunološkog sistema preporučuje promena navika u isrhani", rekla je doktorka pa preporučila namirnicu koja posebno pogoduje jačanju imuniteta.

Jogurt

"Poznato je da jogurt može da utiče na opšte poboljšanje otpornosti tela. Tačnije, pokazalo se da laktobacili iz jogurta poboljšavaju imunitet time što pridonose formiranju specifičnih antitiela tokom infekcija, kao i normalizaciji propustljivosti sluznice creva", objasnila je ona za Tportal.hr

Vitamin C

Vitamin C
foto: Profimedia

Jagoda, višnja, citrusi, papaja, šipak, borovnice, kivi, paprika, kelj, spanać, karfiol, brokoli, paradajz, peršun, timijan, bosiljak.

Takođe, pored jogurta, i vitamin C je prvi u redu za jačanje imuniteta. Dodaje da je preporučena dnevna doza za muškarce je 90 mg dnevno, a za žene 75 mg dnevno. Doktorka se dotakla i cinka. Iako nije u potpunosti jasno da li cink sprečava ili ublažava prehladu, određeni broj studija pokazao je da odrasli i deca kojima nedostaje cink češće pate od prehlada i infekcija disajnih organa. Dr. Pavić ističe da je preporuka da se ovaj mineral ne unosi putem tableta, već prehranom.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su još jedna vrsta namirnica koja može da nam pomogne u ovo doba godine, i kada je reč o imunitetu i kada se govori o mršavljenju.

"Orašasti plodovi su veoma hranjivi. Osim što su dobar izvor vlakana koja odgađaju pražnjenje želuca, usporavaju razgradnju ugljenih hidrata i ulazak šećera u krv, bogati su i magnezijem koji pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi", objašnjava dr Pavić.

Cink

Crveno meso, morski plodovi, piletina, mleko i mlečni proizvodi, pšenica, zob, sočivo, pasulj, orašasti plodovi, čokolada, kakao, semenke bundeve, susam, lan, suncokret i čia semenke.

Koju hranu treba da izbegavamo?

Krompir u šerpi, Krompir
foto: Printscreen/TikTok/onceupona_dawn

Prema savetima doktorke trebalo bi da izbegavamo unos testa od belog brašna i krompira. Takođe, problem sa imunitetom se javlja usled preskakanja doručka ili jedenja "s nogu".

"Valja izbegavati i mesne prerađevine, poput salama, kobasica, viršle i pašteta. Zbog velike količine šećera treba izbegavati i slatkiše i pekarske proizvode, jer oni su uglavnom samo prazne kalorije, kao i jednostavne ugljikohidrate i loše masnoće", rekla je na kraju.

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.