SUŠENJE VEŠA NA RADIJATORU MOŽE BITI SMRTONOSNO ZA DVE GRUPE LJUDI: Stručnjaci otkrili ko je u NAJVEĆOJ OPASNOSTI
Ilustracija, Foto: Profimedia

oprez

SUŠENJE VEŠA NA RADIJATORU MOŽE BITI SMRTONOSNO ZA DVE GRUPE LJUDI: Stručnjaci otkrili ko je u NAJVEĆOJ OPASNOSTI

Kako bi ubrzali vreme sušenja, mnogi stavljaju odeću na radijator. Međutim, medicinski stručnjaci izdali su upozorenje da se to ne radi - jer bi to moglo dovesti do zabrinjavajuće buđi

Objavljeno: 10:32h

Došli su nam hladniji meseci, a jedna od promena koje moramo preduzeti je i sušenje veša koje više nije moguće ostaviti napolju. Sušenje stvari u zatvorenom prostoru znači i rizik od nakupljanja vlage.

Kako bi ubrzali vreme sušenja, mnogi stavljaju odeću na radijator. Međutim, medicinski stručnjaci izdali su upozorenje da se to ne radi - jer bi to moglo dovesti do zabrinjavajuće buđi. Prema istraživačima, buđ se razvija u vlažnim, toplim uslovima, što je razlog rizika u ovom slučaju.

Stručnjaci iz Nacionalnog centra za aspergilozu u Mančesteru ranije su izveštavali da sušenje odeće na toplim radijatorima podiže nivo vlage u domovima do 30 odsto, stvarajući "idealne uslove za razmnožavanje spora buđi", posebno one koja se zove aspergillus fumigatus, što može dovesti do potencijalno smrtonosnih infekcija pluća, piše "Miror".

Profesor David Dening koji se bavi zaraznim bolestima, globalnim zdravljem i medicinskom mikologijom na Univerzitetu u Mančesteru, rekao je 2014. godine:

Sušenje veša, Sušilica
foto: Printscreen/Youtube/Smart Fox

- Procenjuje se da čak 87 odsto nas suši svoju odeću u zatvorenom prostoru zimi. Jedna količina mokrog veša sadrži gotovo dve litre vode, koja se ispušta u prostoriju. Većina nas je ili imuna na gljivicu koja raste u ovim vlažnim uslovima, ili ima dovoljno zdrav sistem za borbu protiv infekcije. Ali, kod astmatičara može izazvati kašalj, kao i kod ljudi sa slabim ili oštećenim imunološkim sistemom. Moj savet je kada ste u nedoumici, sušite mokar veš u sušilici ili sunčanom zatvorenom prostoru dalje od spavaće i dnevne sobe.

Aspergiloza je gljivično stanje koje može zahvatiti disajni sistem i može se proširiti u telu. Prema NHS - u, postoji mnogo različitih vrsta aspergiloze, ali većina njih zahvata pluća i uzrokuje poteškoće s disanjem. Stanje se inače može lečiti lekovima, ali ako već bolujete od astme ili cistične fibroze, to potencijalno može biti opasno po život.

01:23

IMATE PROBLEM SA GREJANJEM? Ovo je RAZLOG zašto su vam MLAKI radijatori u stanu (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.