EVO KAKO DA UŠTEDITE STRUJU UPRKOS POSKUPLJENJU: Ove CAKE će vam smanjiti račun i do 1000 evra - važno je samo OVO
Struja, Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

ovo morate znati

EVO KAKO DA UŠTEDITE STRUJU UPRKOS POSKUPLJENJU: Ove CAKE će vam smanjiti račun i do 1000 evra - važno je samo OVO

U Srbiji će od srede, 1. novembra 2023. godine struja da poskupi za osam odsto, dok će cena gasa biti viša za 10 procenata

Objavljeno:

Oni sa tanjim "džepom" ukoliko žele da uštede trebalo bi više da obrate pažnje na koji način koriste eletrične uređaje u kući.

Ukoliko želite da smanjite svoje račune za eletričnu energiju tokom hladnijih dana, evo nekoliko saveta stručnjaka šta da radite. Jednostavnim podešavanjem načina na koji koristite uobičajene uređaje, od termostata, bojlera i radijatora do uređaja poput mašine za veš i posuđe, možete da uštedite čak do 1.000 evra godišnje.

Termostat

Smanjenje temperature termostata za jedan stepen može da smanji vaš račun za grijanje za 10 odsto, kažu stručnjaci. Na taj način, domaćinstva koja poseduju termostat mogu potencijalno da uštede do 150 evra. A to znači da kada biste termostat smanjili za tri stupnja, s 23 °C na 20 °C svakako biste uštedeli.

Struja
foto: RINA

Mašina za sudove

Prosečna mašina za sudove koristi između 1,2 kWh i 1,5 kWh po punjenju, kaže istraživanje jedne kompanije za uređaje. Inače normalno podešavanje mašine za sudove obično je na temperaturi između 55 °C i 65 °C . Ali, uz pomoć eko pranja ili postavke za uštedu energije možete da sačuvate oko 20 do 40 odsto energije.

Bojler

Prosečna porodica obično podešava temperaturu bojlera između 75°C i 80°C. Ali kad bi se temperatura snizila na 60°C, godišnje bi moglo da se uštedi do 100 evra.

Bojler
foto: Yevhenii Podshyvalov / Panthermedia / Profimedia

Mašina za veš

Većina modela mašina za veš dolazi s eko načinom rada pomaće očuvanju životne sredine i štedi novac. Uz pomoće eko podešavanja godišnej možete da uštedite oko 24 evra.

Mašina za veš, Veš mašina
foto: Profimedia

Radijatori

Prosečno domaćinstvo može da uštedi do 86 evra svake godine ako ima termostatske ventile na radijatorima (TRV). Pomoću njih moći ćete da ograničite ili isključite dotok tople vode u radijator. Kako soba postaje toplija, ventili će da ograniče količinu tople vode koja dolazi u radijator kako bi se održala temperaturu u prostoriji.

BONUS VIDEO:OVO SU NAJBOLJI NAČINI DA UŠTEDITE STRUJU U DOMAĆINSTVU Stručnjak otkriva TRIK kojim možete da smanjite račune i do 20%

04:48

OVO SU NAJBOLJI NAČINI DA UŠTEDITE STRUJU U DOMAĆINSTVU Stručnjak otkriva TRIK kojim možete da smanjite račune i do 20%

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.