DR OTKRIO KOJE POVRĆE IMA MOĆNI PROBIOTIK ZBOG KOG JE KONOBARA POMEŠAO SA LEKAROM: Obavezno ga jedite
Dr Vojislav PerišićDoktor Vojislav perišić otkr, Foto: Printscreen/ Youtube/ RAS televizija

morate znati

DR OTKRIO KOJE POVRĆE IMA MOĆNI PROBIOTIK ZBOG KOG JE KONOBARA POMEŠAO SA LEKAROM: Obavezno ga jedite

Doktor Vojislav Perišić otkrio koje povrće je prirodni probiotik

Objavljeno: 16:30h

Gastroenterolog dr Voja Perišić otkrio je šta treba da jedemo pre svakog obilnijeg obroka.

Da li je iščezla navika naših predaka kada je na stolu bila sezonska hrana i koliko na trpezi ima boja jeseni? Stiže hladnije vreme, a sa njim i malo teža hrana, kao i manje kretanja. Koliko smo disciplinovani kada je reč o pravilnoj ishrani i da li smo u zabludi kad kažemo da je najzdravija hrana koja se sprema kod kuće, otkrio u emisiji "Puls Srbije" prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog.

"Pošto sam iz Topole, a mnogo sam radio na Zlatiboru, ispričaću vam jednu priču. Kada se pođe iz Nove Varoši, put Aljinovića i Sjenice, ima jedan dobar restoran. Pre sedam dana sam bio tamo. Kažu mi: 'Dobar dan doktore!'. Pitam ih 'Šta ćemo?', oni kažu 'Sezonsku salatu'", rekao je dr Voja i objasnio:

Kiseli kupus
foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

"Malo mi je to bilo čudno. Kod njih je to polubareni kiseli kupus sa renom, seckanim belim lukom, malo vinskog sirćeta i rena. Ja sam se iznenadio i pitao čoveka koji mi je to preporučio da li je lekar. On kaže da nije, ali zna da je to zdravo", rekao je dr Perišić, a potom objasnio zašto je kiseli kupus veoma zdrava namirnica:

"Evo zašto je to zdravo. Prvo, kiseli kupus sadrži dosta vitamina C. Zašto treba piti rasol posle pića i velike klope? Zato što nadoknađuje vitamin C. Više ga ima u rasolu nego u limunovom soku. Zatim, to je prirodni probiotik - jedina biljka koja u sebi nosi klicu moćnog probiotika koji se zove flebodija", rekao je dr Voja, a potom preporučio šargarepu, cveklu i ren: "Šargarepa sadrži betakarotin koji je prirodni antioksidans. Ren je takođe jako koristan jer ima jaka antiinfektivna svojstva. Kada kijamo od rena, to je čišćenje", objasnio je dr Voja.

Bonus video: Doktor Radovanović o Simaniću i Dobriću

02:27

Doktor Radovanović o Simaniću i Dobriću

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.