EVO DA LI SME DA SE NAZDRAVLJA ZA SVETU PETKU, SVEŠTENIK UPOZORAVA: Svi SRBI ovo rade, a nisu ni svesni POSLEDICA
Rakija, Foto: Profimedia

pažnja

EVO DA LI SME DA SE NAZDRAVLJA ZA SVETU PETKU, SVEŠTENIK UPOZORAVA: Svi SRBI ovo rade, a nisu ni svesni POSLEDICA

Saznajte koje slavske običaje kršimo i kako bi zaista trebalo proslaviti slavu

Objavljeno: 11:57h

Sezona slava već je počela, sutra mnogi slave Sveta Petku kao svoju krsnu slavu, mnogi se spremaju da obeleže ovaj najvažniji crkveni običaj kod Srba. Jedni slave, drugi dolaze u goste, uglavnom poštujući tradiciju i način na koji se slavilo generacijama unazad.

Ipak, u slavskim običajima ima i mnogo "noviteta", među kojima su obeležavanje slave u kafani i restoranu, orkestar sa muzikom, trpeza koja je uvek mrsna i nezaobilazne rasprave o politici.

Slavska trpeza
Slavska trpezafoto: Zorana Jevtić, Wikipedia

Prema rečima sveštenika Nikole, običaj slavljenja slave Srbi su poneli iz crkve i preneli ga na svoje kuće. Nakon toga je slava slavljena prema običajima određenog mesta.

DA LI JE ZDRAVICA DEO SLAVE?

Zato u nekim krajevima, kao što je Bosna, imamo zdravice, a u drugima nemamo, objašnjava on.

"Ukoliko sve različite 'varijante' slavljenja slave ne smetaju suštini slave, oni mogu da se primenjuju. Molitva, krsna sveća, krsni kolač, žito, vino, tamjan, zejtin i ikona su običaji za koje se drži da ih je ustanovio Sveti Sava. To je najvažnije i to su stvari bez kojih se ne može. Sve ostalo je manje važno", kaže sveštenik.

SLAVA U RESTORANU JE U REDU, POD JEDNIM USLOVOM

Na pitanje da li se modernim slavljenjem slave van kuće, najčešće u kafanama i restoranima narušavaju slavska tradicija i običaji, sveštenik kaže da to ne mora da bude slučaj.

"Lako je organizovati slavu u selu. Ali, ako imate puno prijatelja i rodbine, a prostor od 30 kvadrata, onda nije problem da se slava izmesti u veći prostor, kako bi se slava organizovala i sačuvala. Međutim, svako ko slavi u restoranu iz drugih razloga, zato što mu je tako lakše, nema vremena da čisti ili želi da od slave pravi cirkus i dovodi muziku, pravi veliku grešku i narušava slavsku tradiciju. Sve mora da bude u znaku proslavljenja svetitelja i svi treba da se trude da slede njegov primer", kaže sveštenik Nikola.

Ikone
Ikonefoto: Printscreen/Youtube/AgroTV Srbija

NEMA PRIČE O POLITICI I TEŠKIM TEMAMA

Iako orkestar nije nešto što dolikuje običajima, muzika sama po sebi nije loša kada se radi o slavama, kaže sveštenik Nikola.

"Ne bi trebalo da bude neprimerena i da se pravi nekakva žurka. Ako nije tako, muzika na slavi nije nešto što je loše. Generalno, taj dan se treba uzdržavati od svakog preterivanja. Priče o politici, svađe, rasprave i teške teme nisu za slavsku trpezu. Kod Srba je to uzelo maha, ali trebalo bi promeniti tu naviku", kaže sveštenik.

NE TREBA POSTITI NA MRSNI DAN I OBRNUTO

Za mnoge običaje ljudi vremenom shvate da greše, ali ne žele da ih menjaju, jer tvrde da "tako slave sve prethodne generacije" i nije na njima da takve običaje menjaju.

"Ima domaćina koji tvrde da slave uvek mrsnu slavu, bilo da pada u sredu ili petak, jer im je tako rekao deda, pradeda. Kažu, ne žele da menjaju običaje. Ipak, kada god se koristi taj argument, on je uvek u korist onoga ko slavi - većina takvih domaćina zapravo ne vole posnu hranu. To nije ispravno i zna se da je po crkvi 'kakav dan, takva čast', što znači da je slava uvek posna kada je posni dan, mrsna kada je obrnuto. U svakom slučaju, akcenat ne treba da bude na trpezi", kaže sveštenik.

DA LI SE NA SLAVU ZOVE ILI NE?

Jedna od izreka koju često čujemo kada su u pitanju slave jeste da se "na slavu ne zove", već isti gosti treba svake godine da dolaze sami, po "tradiciji".

"Srbi vole zonu komfora i ne vole promene. To znači da je taj običaj uveden kako bi se neke stvari podrazumevale, kako bi njima bilo lakše. Nije greška ni pozvati, ni ne pozvati nekoga na slavu. I jedna i druga odluka domaćina nije greška i treba da se poštuje", kaže naš sagovornik.

ČUDA SE OSTVARUJU KO VERUJE

07:10

ČUDA SE OSTVARUJU KO VERUJE

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.