MEKANA I UKUSNA
STARE MAKEDONKE PRAVE NAJSOČNIJU BAKLAVU: Trik je u 3 sastojka - recept bolji i od bosanskog
Stare Makedonke prave najsočniju baklavu uz trik od 3 sastojka, a recept je bolji i od bosanskog
Slave su uveliko počele, a bliže nam se i veliki praznici, pa tako domaćice već razmišljaju i prave planove za bogatu trpezu.
Baklava je jedna od takvih poslastica u kojoj mnogi uživaju, a naročito ako se spremi na bosanski način.
Tu su i druge poslastice kao što su ledene kocke, oblande, torte...
Ono što će iznenaditi mnoge naše žene jeste kako stare Makedonke spremaju najsočniju baklavu.
Njihov recept ide po ovim sastojcima:
šarlan - za posipanje (nerafinisano suncokretovo ulje)
kore za pitu - 1 pakovanje, fine (400 g)
griz - ½ šolje, pšenični
orasi - 1 šolja, sitno iseckani
smeđi šećer - 1 šolja, kristal
Za šerbet:
vanila - 1 kesica
smeđi šećer - 1 šolja, kristal
voda - 2 šolje (po 250 ml)
Ovo je način pripreme:
Izuzetno jednostavan recept za jednu neverovatnu baklavu na makedonski način.
Količinu sastojaka merimo šoljom za čaj zapremine 250 ml.
Sitno iseckamo orahe. U posudi pomešamo orahe, smeđi kristal šećer i pšenični griz.
Raširimo gotove fine kore. Izbrojimo ih (u pakovanju od 400 g ima otprilike 13-14 komada) i raspoređujemo suvu smesu od oraha na isti broj delova. Po celoj prvoj kori odozgo posipamo fil koji je određen za nju (otprilike 2 supene kašike). Savijamo (izgužvamo) pažljivo u harmoniku tako da između nabora bude smesa od oraha.
Namreškanu koru uvijamo u spiralu/puža (da ne bude stegnuto) i stavljamo u veliku okruglu tepsiju koju smo prethodno premazali šarlanom (nerafinisano suncokretovo ulje).
Ponavljamo isto i sa ostalim finim korama i smesom tako što kružiće od spirala ređamo jedan na drugi u tepsiju. Čim popunimo celu tepsiju, posipamo s malo šarlana po svakom pužiću.
Pečemo pitu u ružicama na 200°C otprilike 15 minuta dok se cela slatka pita ne pozlati tako što tepsiju okrećemo s vremena na vreme kako bi se ravnomerno ispekla. U slučaju da je rerna jača i već na dvanaestoj minuti odozgo već dovoljno tamno-zlatkasta, onda tada uključujemo rernu tako da je dopeče samo sa donje strane.
Kada je izvadimo iz rerne, ostavljamo da se hladi.
Za to vreme pripremamo šerbet (šećerni sirup) tako što u šerpi na ringli izmešamo smeđi kristal šećer, vodu i vanilu. Kuvamo oko 5-10 minuta bez poklapanja poklopcem, uz često mešanje.
Vrućim šerbetom zalivamo ohlađene pečene kore u tepsiji tako što polivamo ravnomernu količinu ušećerenog sirupa po svakoj spiralici.
Ostavljamo da odstoji celu noć i da upije slatki sirup.
Bila bi još ukusnija sa domaćim razvijenim korama, ali sa gotovim finim korama bude veoma fina i nežna.
Dostojan desert - omiljen svima i odgovarajuć za specijalne povode, praznike i goste.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!