OVAKO TELEFON PUNITE SVAKI DAN, A TAKO SE NAJVIŠE KVARI: Ne skraćujte mu ŽIVOTNI VEK
Ilustracija, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

OVAKO TELEFON PUNITE SVAKI DAN, A TAKO SE NAJVIŠE KVARI: Ne skraćujte mu ŽIVOTNI VEK

Ovo su najčešće greške koje pravite kada punite telefon

Objavljeno: 19:50h

Mobilni telefoni su postali, iz više razloga, potreba koju je teško ignorisati. Ali, jeste li se ikada pitali zašto današnji telefoni imaju tako kratki vek trajanja? Uglavnom zbog grešaka koje vi pravite.

Pre svega, svoj mobilni morate pravilno održavati i znati pravilno da ga napunite. Ako to ne znate i radite pogrešno, sigurno će vaš telefon imati kraći rok trajanja.

Ostavljanje punjača u utičnici

O ovome većina nas ni ne promišlja kao nešto problematično, ali svakako jeste. Prvo, ostavljanje punjača u utičnici znači i veće račune za struju, a to je i opasno. Transformator oslobađa toplotu, a povećanje toplote može dovesti do požara ili kratkog spoja u transformatoru koji može izazvati požar.

Punjač, Kabal
foto: Printscreen/Tik-Tok/emma.aler

Baterije mobilnih telefona izrađene su od litijuma i rade u ciklusima punjenja. Ako pustite da vam se baterija polako isprazni do kraja, zapravo polako uništavate svoj uređaj. Takođe ne smete puniti do 100 posto, niti ostavljati mobilni na punjaču duže od toga. Punjenje do kraja zapravo skraćuje vek trajanja zbog određenog broja ciklusa punjenja. Osim toga, ostavljanje mobilnog na punjaču preko noći dovodi do većeg računa za struju, prekida ciklusa punjenja i pregrevanja uređaja.

Korištenje telefona tokom punjenja

Pražnjenje baterije tokom punjenja predstavlja veliko opterećenje za bateriju. Ako morate nešto da uradite na svom telefonu, skinite ga s punjača, a kada završite – vratite ga na punjač. To je najbezbednije.

Korišćenje raznih punjača

Pri kupovini novog mobilnog uz njega dobijate i odgovarajući punjač. Zato uvek koristite njega, a ne druge punjače koji su vam dostupni. Snaga punjenja je različita za svaki punjač i mobilni, a važno je uvek puniti odgovarajućom snagom. Ipak, za punjenje je uvek bolje koristiti utičnicu nego druge uređaje, poput prenosnog računara. Svakako imajte to na umu!

Bonus video: CRNA HRONIKA 22.10.2023

44:13

CRNA HRONIKA 22.10.2023

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.