OVE NAMIRNICE SU SVIMA DOSTUPNE, A RETKO KO IH KONZUMIRA: Veoma su ZDRAVE i dobre za pravilan rad ORGANIZMA
Namirnice, Foto: Tatiana Bralnina / Alamy / Alamy / Profimedia

pažnja

OVE NAMIRNICE SU SVIMA DOSTUPNE, A RETKO KO IH KONZUMIRA: Veoma su ZDRAVE i dobre za pravilan rad ORGANIZMA

Odlične za metabolizam, probavu i pune dobrih bakterija

Objavljeno:

Losos, bobičasto voće, brokoli, chia semenke… sve to spada u opštepoznate zvezde sveta prehrane. O njima se često piše i mnogi znaju kako ih treba ubaciti u svakodnevnu prehranu. Ipak, oni nisu jedine nutritivne snage.

Mnoge druge namirnice koje nisu stekle status slavnih takođe su vredne mesta na vašem tanjiru. "Webmd" savetuje da počnete s ovih devet.

Losos
Lososfoto: Printscreen/Youtube/CooKing1

Sardine

Ove male ribe imaju veliku nutritivnu vrednost. Sardine su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, a malo je namirnica koje sadrže toliko vitamina B12. Takođe su bogate vitaminom D.

Cvekla

Ovo korenasto povrće mekše je i slađe nakon što ga skuhate. Cikla je bogata antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti od raka i drugih kroničnih bolesti. Osim toga, otkriveno je da njezin sok, koji je bogat nitratima, snižava krvni tlak i povećava protok krvi u mozgu. Ako ste sportaš, grickanje cikle može vam čak pomoći da poboljšate svoje performanse.

Kefir

Ovaj oblik fermentiranog mleka već je godinama glavni dio prehrane u planinama Kavkaza u istočnoj Europi. Kefir ima visok sadržaj "dobrih" bakterija koje se nazivaju probiotici. Takođe se proučavaju njegovi protuupalni i antikancerogeni učinci.

Cvekla
Cveklafoto: Printscreen/youtube/ Bokina kuhinja

Suve šljive

Čine mnogo više od toga da održavaju vašu probavu pravilnom. Bogate su antioksidansima i vlaknima. Četvrtina šoljice ima 104 kalorije i 12% vlakana koja su vam dnevno potrebna. Možete ih jesti takve kakve jesu, naseckati ih i dodati mufinima ili ih ubaciti u smutije, žitarice, umake ili variva.

Sočivo

Sočivo nije toliko popularno kao grašak, ali je podednako superzvezda zdrave hrane. Ne morate je namakati pre kuvanja. Zamenite sočivo meso u supama ili varivima i dobićete obilan unos proteina i vlakana uz puno manje masti.

Majke i snajke

02:40

SA NAJVIŠIM OCENAMA OVA PORODICA ZGRABILA POBEDU! Ako ne znate ko je otišao kući sa nagradom od 100.000 dinara POGLEDAJTE OVDE

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.