DR STANKOVIĆ IZNELA ŠOKANTNE TVRDNJE: Ako SRBI nastave da se ovako hrane, NAGRBUSIĆE - zdravlje nam je sve LOŠIJE
Dr Veroslava Stanković, Foto: Printscreen/youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

obratite pažnju

DR STANKOVIĆ IZNELA ŠOKANTNE TVRDNJE: Ako SRBI nastave da se ovako hrane, NAGRBUSIĆE - zdravlje nam je sve LOŠIJE

Dijetolog dr Veroslava Stanković, ističe da rezultati istraživanja ne odražavaju ono sa čime se susreće u praksi

Objavljeno:

U poslednjih šest meseci na dijeti je bila skoro trećina anketiranih građana Srbije, pokazuje istraživanje nacionalne kampanje "Teži ravnoteži", koju je pokrenula Privredna komora Srbije. Jesu li sve dijete zdrave, kakve su naše navike u ishrani i kako izgleda borba sa prekomernom težinom, otkriva gošća Jutarnjeg programa RTS-a, dijetolog dr Veroslava Stanković.

Opšti podaci do kojih je došlo istraživanje kaže da u Srbiji 68 odsto građana umereno vodi računa o ishrani, 17 veoma vodi računa, a 15 odsto uopšte ne vodi računa.

Briga, Trening, Dijeta, Tuga
foto: Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia

"Kada bi 68 odsto stanovništva vodilo računa, ne bismo imali gojazne osobe, a gojaznost u Srbiji ima skoro oblik epidemije. Ne samo kod odraslih, nego i kod dece. Tako da, dobili smo tih 68 odsto, možda jer je anketa rađena tokom letnjeg perioda kada većina strogo vodi računa o ishrani", napominje dr Stanković. Takođe, u tom periodu pijace su prepune svežeg voća i povrća, pa je mnogo lakše voditi računa o ishrani. Na taj način može i lakše da se vodi računa šta jedemo. Pošto dolazi hladno vreme i sezona slava, tek ćemo videti šta će se dešavati, dodaje doktorka.

Trećina drži dijetu

Istraživanje je pokazalo da od hiljadu anketiranih građana, skoro trećina je u prethodnih šest meseci držala dijetu. Prema podacima, najčešći režimi ishrane bili su autofagija, vegetarijanska ishrana bez glutena i keto ishrana. Doktorka napominje da bi za svaki specifičan režim ishrane trebalo da se opredelimo na osnovu konsultacija sa dijetologom ili nutricionistom.

"Svaki od ovih načina ishrane može da pomogne, ali u pojedinim zdravstvenim stanjima. Najbolja je vegetarijanska, odnosno lakto-vegetarijanska ishrana gde uključujemo i proteine, jaja i mleko i veću količinu ribe. Keto ishrana je dosta opasna. Ljudi je primenjuju dosta dugo i mogu da opterete bubrege i srce i može doći do niza poremećaja", upozorava Stankovićeva.

Što se tiče autofagije koja je, čini se u poslednje vreme najpopularnija, dijetolog napominje da nije tačno da u periodu dana predviđenom za ishranu ne važi pravilo da sve može da se jede. "Skoro sam pročitala reklamu osobe koja se apsolutno ne bavi medicinom i nije iz polja medicine, da za 28 dana autofagijom izgubi šest kilograma bez fizičke aktivnosti. To je apsolutno loše", naglašava doktorka.

Dodaje da je imala pacijenta koji je primenjivao režim autofagije po ovim preporukama i da mu je zbog smanjene aktivnosti mišića, prilikom jačeg fizičkog napora, došlo do diskus hernije. Uz pravilnu ishranu, mora da ide i fizička aktivnost, naglašava doktorka. Ako se osoba tokom dijete ne bavi i fizičkom aktivnošću, uz gubljenje telesne mase dolazi do gubitka i mišićne mase, što može da dovede do fizičkih povreda.

Mršavljenje, Dijeta, Gubljenje kilograma
foto: Profimedia / Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy /

Neželjeni efekti dijeta

Prvi, neželjeni efekat posle svih ovih dijeta jeste jo-jo efekat. Po prestanku dijete, jako brzo se povrati prethodna telesna masa i to još viša nego pre dijete. Kod keto-dijeta ili hiperproteinskih dijeta, može doći i do oštećenja bubrega ili srčanog mišića zbog prevelikog opterećenja proteinima i masnoćom. "Ono što moraju da znaju pacijenti, odnosno široke narodne mase, kad krenu da drže neku vrstu dijete, treba da se obrate nutricionisti ili dijetologu", napominje dr Stanković.

Zašto vodimo računa o ishrani?

Istaživanje pokazuje da 23 odsto ispitanika koji vode računa o ishrani to čine da bi izgubili na telesnoj težini, a isti procenat ispitanika to čini kako bi sprečio buduće zdravstvene probleme. Potrebu da se osećaju bolje i imaju više energije ima 21 odsto građana, dok je poboljšanje fizičkog izgleda motiv svakog desetog anketiranog građanina.

"Jeste krenulo veće obraćanje pažnje na to šta se jede i koliko se jede. Međutim, nedovoljno, jer još uvek imamo gojaznost kao opasnost i kao neku perspektivu. Sva istraživanja koja su pokazala i sve govori o tome da će u 2030-35. taj procenat biti izuzetno visok", dodaje dr Stanković. Potrebna je, pre svega, promena načina života, a to uključuje i promenu načina ishrane. Zato ne treba primenjivati restriktivne dijete, već naučiti pravilno da se hranimo i šta treba da jedemo.

"Znači, tri obroka dnevno uz jednu užinu je sasvim dovoljno i tada se gubi na telesnoj masi. Upravo zato što je organizam stalno snabdeven hranom i energijom i nema potrebu za velikom količinom hrane", objašnjava dijetolog. Ishrana treba da bude bez velikih količina ugljenih hidrata i bez velikih količina zasićenih masnih kiselina, odnosno triglicerida.

Ugljeni hidrati su neophodni zbog pravilnog funkcionisanja mozga, eritrocita i nadbubrežne žlezde. To su organi koji jedino koriste ugljene hidrate, tako da ne smemo da ih izbacimo iz naše ishrane. Međutim, treba ih svesti na minimalnu količinu. "Znači, možemo da uzmemo kockicu čokolade, ali nikako da uzmemo 100 grama čokolade. Možemo sladoled još uvek, ali nikako da uzmemo ono porodično pakovanje, pa pola kutije da pojedemo. Znači, umerenost. Jednostavno, u svemu umerenost", napominje dr Stanković.

Da li pripremamo zdravu hranu?

Istraživanje je pokazalo da većina ispitanika smatra kako je zdrava hrana ona koja se priprema kod kuće. Međutim, dr Veroslava Stanković napominje da i tu treba imati u vidu činjenicu da je važno i kako se hrana priprema, da li je pržena i pohovana ili je pečena, kuvana ili blanširana, što jeste zdrav način pripreme namirnica.

Hrana, Namirnice
foto: Tatiana Bralnina / Alamy / Alamy / Profimedia

"E, sad, ukoliko je posao od 9 do 5, naravno, mi taj neki obrok, ručak, ne možemo da pripremimo u kući. Možemo da ponesemo, ukoliko uslovi to dopuštaju. Međutim, ukoliko ne, uvek može da se nađe nešto što je približno onome što koristimo u kućnim uslovima i da se ne koriste proizvodi iz pekare u nekom periodu dok smo na poslu", savetuje dr Stanković.

Više obraćamo pažnju na sastav proizvoda

Više od polovine ispitanih građana smatra da je veoma važan sastav proizvoda, da više obraća pažnju na nutritivne i kalorijske vrednosti. Doktorka smatra da to nije neka vrsta pomodarstva, već da su kampanje dale rezultate i da su ljudi počeli više da vode računa o tome. Ipak, savete o nutritivnoj vrednosti hrane svega 10 odsto građana traži od nutricioniste, a većina se o tome obaveštava iz medija.

Doktorka Stanković napominje da se specijalistima obraćaju ljudi koji već imaju problem i kod kojih je medicinska nutritivna terapija potpora medikamentoznoj terapiji. "Društvene mreže i različiti blogeri propagiraju ekstremne načine ishrane, pa na taj način mogu da dovedu do opasnosti, do poremećaja koji mogu da budu opasni. Tako da je neophodno obratiti se stručnjaku", zaključuje dr Veroslava Stanković na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

BONUS VIDEO

01:51

ISHRANA

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.