ukus je najbolji
KISELA BARENA SOMBORKA SA SIRĆETOM U TEGLI: Najlakša zimnica - stare domaćice su je već napravile
Kisela barena somborka sa sirćetom u tegli je najlaška zimnica koju su stare domaćice već pripremile
Žene, krenite na pijac po paprike i napravite od njih zimnicu na kojoj će vma mnogi pozavideti.
Somborku u tegli svaki Srbin obožava, a sada je pred vama kisela barena somborka sa sirćetom u tegli.
Ukus kakav stare domaćice ne zaboravljaju, a ni njihovi ukućani.
Sočno, kiselkasto, a priprema je najlakša.
Recept ide po ovim sastojcima:
crni biber u zrnu po ukusu
7-8 kg paprika somborke
so po ukusu
3-4 glavica belog luka
1 konzervans
2-3 veze svežeg peršuna
250 gr šećera
3 l vode
½ l ulja
1 l sirćeta
PRIPREMA:
Paprike očistiti od peteljki i semena, oprati ih i dobro ocediti. Sitno iseckati beli luk i peršun. Metalne zatvarače oprati, prokuvati i dobro osušiti. Tegle sterilisati u rerni zagrejanoj na 100°C oko 30 minuta. U dublju posudu sipati vodu, sirće, ulje, šećer, so i konzervans i na umerenoj vatri sačekati da tečnost provri. Kada tečnost provri ubacivati paprike. Svaku turu paprika bariti po 2-3 minuta.
Kisele barene paprike vaditi rešetkastom kašikom i ređati na tacnu dok ne obarite sve paprika. Kada su sve paprike obarene slagati ih u tegle, a između slojeva paprika sipati biber u zrnu i posuti belim lukom i peršunom. Paprike pritisnuti plastičnim pritiskače za tegle i napuniti tegle ključalom vodom u kojoj su se paprika barile. Uveriti se da li su paprika dobro potopljene u tečnost. Čvrsto zatvoriti tegle.
Prvo staviti celofan, gumicama za tegle pričvrstiti celofan i tegle dobro zatvoriti poklopcem koji je prethodno prokuvan. Tegle umotati u ćebe i sačekati da se ohlade. Kiselu somborku pre serviranja možete napuniti pavlakom i poslužiti!
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/fagor.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!