OVE NAMIRNICE MORATE OBAVEZNO DRŽATI U FRIŽIDERU: U suprotnom moraćete da ih BACITE - obratite pažnju
Namirnice, Foto: Printscreen/Twitter/@garafat87

SAZNAJTE

OVE NAMIRNICE MORATE OBAVEZNO DRŽATI U FRIŽIDERU: U suprotnom moraćete da ih BACITE - obratite pažnju

Često se ne pročita tačno uputstvo za skaldištenje određenih namirnica, pa tako dođe do bržeg kvarenja nego što bi trebalo, a sve zbog nepažnje

Objavljeno:

Od tortilja do citrusnog voća, ova lista uključuje raznovrsnu hranu koju mnogi ljudi stavljaju svuda osim na njihovo pravo mesto – frižider.

Postoji mnogo namirnica koje možda ne izgledaju kao da treba da budu u frižideru, ali stručnjaci kažu da bi trebalo da budu jer je to siguran način da se maksimizira njihov rok trajanja, pa čak i njihov ukus.

Hrana, Namirnice
foto: Tatiana Bralnina / Alamy / Alamy / Profimedia

Tortilje: Akademija za ishranu i dijetetiku snažno ohrabruje držanje tortilja u frižideru jer – kao što obično piše sitnim slovima – mogu trajati mnogo duže.

„Datum na njihovoj ambalaži je za kvalitet, pa kada se hrana, poput tortilja, pravilno skladišti, može se konzumirati po isteku roka trajanja, ako nema znakova kvarenja“, kažu iz Akademije.

Pite: Pite, posebno pite od oraha i bundeve, mogu postati magneti za bakterije. Sigurne su za jelo samo na sobnoj temperaturi oko sat vremena nakon što ih izvadite iz rerne. Posle toga treba da odu pravo u frižider i da se pojedu u roku od tri do četiri dana ili zamrznu, napominju iz Akademije.

Takođe, voćne pite mogu da se čuvaju na radnoj površini do dva dana, zahvaljujući šećeru i kiselinama koje sprečavaju rast bakterija.

Citrusno voće: Držite voće poput pomorandže, limete i limuna na hladnom da biste produžili njihovu upotrebu na više od mesec dana.

Ako su u frižideru, agrumi se mogu čuvati tri do šest nedelja“, rekla je Kristina Vord, viši direktor kompanije Sunkist Grovers, koji dodaje:

„Grejpfrut se može čuvati na toplijim temperaturama“.

Voće
Voćefoto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Kukuruz: Kukuruz u klipu mnogo bolje preživljava na hladnoći, jer počinje da gubi sadržaj šećera kada se ostavi na sobnoj temperaturi.

„Osim ako ne nameravate da ga odmah kuvate, kukuruz držite u frižideru jedan do dva dana“, upozoravaju stručnjaci sa Akademije.

Kikiriki puter: „Hlađenje putera od kikirikija je lak potez za izbegavanje neprijatnih situacija“, rekla je profesorka Univerziteta Arizona Margaret A. Kuper.

„Pošto ne sadrži konzervanse ili stabilizatore, najbolje ga je čuvati u frižideru da bi se održala svežina i sprečilo odvajanje ulja“, objasnila je ona, te dodala:

„Izdvojeno ulje u nehlađenom prirodnom puteru od kikirikija ima veće šanse da će pre da se užegli, što će dovesti do neprijatnog ukusa i teksture“.

Brašno od celog pšeničnog brašna: Predmeti od celih žitarica, poput brašna, mogu postati veoma teški za rukovanje, kažu stručnjaci.

„Nažalost, ukus celih žitarica počinje da nestaje nakon mlevenja zrna. A bez posebne nege, brašno od celog zrna može u najboljem slučaju postati mekano i gorko kako vreme odmiče“, navodi King Arthur Baking Compani na svojoj veb stranici.

Brašno
Brašnofoto: Profimedia

Što je hladnije i tamnije okruženje za skladištenje, to će brašno od celog zrna trajati duže. Toplota i svetlost povećavaju stopu oksidacije, tako da je skladištenje u zamrzivaču idealno.

Maslac: Iako Uprava za hranu i lekove izveštava da je ostavljanje putera i margarina na sobnoj temperaturi tehnički bezbedno, to gotovo garantuje da će užegli.

„Margarin se može odvojiti na ulje ili vodu i čvrste materije ako se ne hladi, iako će biti bezbedan“, navodi se, a prenosi večernji.hr.

BONUS VIDEO:ROK TRAJANJA NIJE I KRAJNJI ROK UPOTREBE NAMIRNICE

03:27

ROK TRAJANJA NIJE I KRAJNJI ROK UPOTREBE NAMIRNICE

(Espreso/danas/vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.