ZBOG OVIH GREŠKI SKRAĆUJETE ŽIVOTNI VEK MALIM KUĆNIM APARATIMA: Nećete verovati kad SAZNATE
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

ZBOG OVIH GREŠKI SKRAĆUJETE ŽIVOTNI VEK MALIM KUĆNIM APARATIMA: Nećete verovati kad SAZNATE

Ove greške koju prave svi Srbi skrćete život malim kućnim aparatima

Objavljeno:

Znamo da se žalimo da nam se kućni aparati brzo kvare, a onda obično sumnjamo u njihov kvalitet. Traju dok traje i garancija. Ima i toga, ali često ih mi sami pokvarimo nepravilnom upotrebom.

Iako postoje uputstva, retko ih pažljivo pročitamo smatrajući da se način upotrebe podrazumeva. I baš zato napravimo neku od grešaka, a ovo su najčešće…

Ostavljamo vodu u pegli nakon upotrebe

Za pegle na paru uvek treba koristiti filtriranu vodu da se ne bi stvorio kamenac i zapušio kanaliće kroz koje para izlazi. Osim toga, dobro je nakon peglanja isprazniti peglu od vode da se unutra ne bi stvorila rđa.

Koristimo foliju u rerni

Domaćice često oblažu dno rerne aluminijumskom folijom kako je ne bi čistile nakon svake upotrebe. Međutim, ona je višestruko opasna jer, odbijajući toplotu, dovodi do pregorevanja grejača, ograničava protok vazduha tako da se u nekim slučajevima može i otopiti. Zato ovo nemojte raditi, već rernu redovno čistite.

mikrotalasna pećnica
foto: Profimedia

Ne čistimo kamenac iz aparata za kafu

Svaki aparat za kafu zahteva čišćenje na svakih nekoliko meseci jer se u njemu nakupljaju kamenac i ostaci ulja iz kafe. Ako se to redovno ne radi, kafa može da promeni ukus. Za ovo je najbolje koristiti limunsku kiselinu, belo sirće ili adekvatan proizvod za uklanjanje kamenca. Ali zapamtite, sirće i limunsku kiselinu treba razrediti vodom.

Otvaramo vrata dok mikrotalasna radi

Iako postoji dugme za isključivanje, retko ga koristimo, već nestrpljivo uzimamo jelo iz mikrotalasne rerne smatrajući da se zagrejalo. Otvaranjem vrata rerne dok još radi prekidamo strujni tok i tako je kvarimo.

Ne perete blender odmah nakon upotrebe

Ovi uređaji moraju da se operu odmah nakon korišćenja. U suprotnom, mehanizam se ošteti, oštrice otupe, čestice hrane stvrdnu se na teško dostupnim mestima, pa se tu neretko stvori i leglo bakterija.

Tresete toster da uklonite mrvice

Grešite ako toster posle upotrebe ne isključite, već ga samo okrenete i iz njega jako istresete mrvice hleba. Tako mogu da se zaglave u grejačima i dovedu do kvara. Sačekajte da se aparat ohladi, nežno ga protresite, a onda četkicom uklonite ostatak. Uvek očistite i donji poslužavnik.

Ne menjate redovno filter aspiratora

Oni nisu večni i u njima se skuplja masnoća i višak pare. Ako ih ne zamenite na vreme, začepiće se otvori i aspirator neće skupljati neprijatne mirise. Treba ih promeniti na šest do osam meseci.

U frižider stavljate vruću hranu

Time ne samo što temperatura u frižideru postaje viša pa troši i više struje, već to loše utiče i na drugu hranu u njemu. Nedovoljno ohlađena jela nisu predviđena za ovaj uređaj i mogu da oštete motor.

Ispirate sudove pre stavljanja u mašinu

Iako verovatno mislite da ispiranjem prljavih tanjira pomažete mašini za pranje posuđa, tako joj zapravo odmažete. Njeni senzori su napravljeni tako da prepoznaju naslage ostataka, tako da ćete je prethodnim ispiranjem sudova prevariti da „pomisli“ da je dovoljno lagano pranje.

Testo, Mikser, Mikser za testo
foto: Profimedia

Punite mašinu za sudove do pola

Grešite, jer ona troši istu količinu vode i struje i kad je puna i poluprazna. Osim toga, pošto deterdžent čisti celu unutrašnjost, s napola punom mašinom ciljaće samo posuđe i može da ga ošteti.

Ne čistite filter fena za kosu

Čistite vodom ovaj (skinuti s fena) filter jednom nedeljno ili najkasnije na tri nedelje da biste uklonili masnoću i prašinu iz tog otvora za ventilaciju. Tako neće doći do pregrevanja. Pre vraćanja na mesto filter mora biti potpuno suv.

Stavljate prečišćivač vazduha tik do zida

Ne radite to, već ga stavite što dalje od zidova jer ovom uređaju treba više prostora da bi usisavao i izbacivao vazduh u prostoriju.

Bonus video: PULS SRBIJE 16.10.2023. 2.DEO

55:45

PULS SRBIJE 16.10.2023. 2.DEO

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.