STRUČNJACI OTKRILI ŠTA ZNAČI KAD VAM SE POJAVLJUJU CRVENE TAČKE NA TELU: Nisu tu za džabe, OVO MORATE ZNATI
Ilustracija, Foto: Profimedia

oprez

STRUČNJACI OTKRILI ŠTA ZNAČI KAD VAM SE POJAVLJUJU CRVENE TAČKE NA TELU: Nisu tu za džabe, OVO MORATE ZNATI

Tačke intenzivne crvene boje poput mladeža mogu izgledati pomalo zastrašujuće kada ih prvi put primetite na svojoj koži

Objavljeno:

Uobičajeno je da imate različite "oznake" na telu, od strija do mladeža,ali može se desiti da primetite i male, crvene mladeže koji nas mogu uplašiti jer nismo sigurni zbog čega se javljaju i da li su opasni. Zato odgovaramo na ova pitanja o angiomima tj. crvenim mladežima.

Tačke intenzivne crvene boje poput mladeža mogu izgledati pomalo zastrašujuće kada ih prvi put primetite na svojoj koži. To su angiomi (angiom trešnje) ili pege Campbell De Morgan, klupko malih krvnih sudova. Međutim, razloga za paniku nema jer ove benigne izrasline uglavnom nisu opasne i ne bole, iako nisu baš lepe.

Angiomi su česti kod ljudi srednjih godina, kao i kod onih sa izrazito bledom kožom. Uglavnom su prečnika između jednog i četiri milimetra i simetričnog su oblika. Ako primetite asimetrični angiom ili ako je vaš crveni angiom promenio boju, obratite se svom lekaru. Uzrokuje ih preterano sunčanje, hormoni, loša ishrana...

Oni su uzrokovani abnormalnim rastom malih krvnih sudova. Obično nisu opasni, ali ako se pojave iznenada i u velikom broju, trebalo bi da se obratite lekaru jer je to znak da se nešto dešava u vašem telu. Stručnjaci ih povezuju sa problemima sa jetrom.

Očistite creva i jetru, zaštitite se od sunca

Mladež
foto: Profimedia

Kada se formiraju, angiomi neće sami od sebe nestati, ali ako ste im skloni, možete preduzeti nekoliko koraka da sprečite stvaranje novih.

Stručnjaci kažu da kako biste sprečili pojavu ovih crvenih mladeža i smanjili njihov uticaj, treba očistiti creva i ojačati jetru. Alga spirulina je, na primer, savršena za apsorpciju toksina u crevima.

Pokušajte da pijete najmanje dva litra vode dnevno. Jedite puno svežeg povrća i pijte dosta prirodnih sokova. Posebno je dobro jesti šargarepu, artičoke, celer, avokado i maslinovo ulje. Pijte najmanje dve čaše soka od brusnice, ananasa ili šipka dnevno.

Jutro započnice čašom limunovog soka. Izbegavajte mlečne proizvode. Zamenite ih biljnim mlekom. Pijte čaj ili infuziju maslačka jednom dnevno. Ima efekat detoksikacije.

Uz uravnoteženu ishranu, najbolji način za prevenciju angioma je zaštita od sunca. Uz savesno sunčanje, serum sa vitaminom C i krema za sunčanje su vaši najbolji saveznici.

07:54

PRESAĐIVANJE ŽIVOTINJSKIH ORGANA U LJUDSKO TELO POSTAJE REALNOST?Nefrolog o uspešnoj transplantaciji bubrega SVINJE u Americi

(Espreso/Ljepotaizdravlje.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.