OVO JE BIO NAJUKUSNIJI KOLAČ U STAROJ JUGOSLAVIJI: Šljive i orasi - niko nije mogao da odbije parče (RECEPT)
Kolač sa šljivama i orasima u tepsiji, Foto: Printscreen/Youtube/Domaći Kuhar

vraća u detinjstvo

OVO JE BIO NAJUKUSNIJI KOLAČ U STAROJ JUGOSLAVIJI: Šljive i orasi - niko nije mogao da odbije parče (RECEPT)

Kolač sa šljivama i orasima je bio najukusniji kolač u staroj Jugoslaviji, niko nije mogao da mu odoli

Objavljeno:

Svi rado i dan danas spremamo razne specijalitete iz stare Jugoslavije.

Najbolje torte i kolače ćete naći u sveskama naših starih.

Poslastice iz tog doba su domaćicama omiljene za pravljenje, jer sastojci nisu skupi, a ukus ne može da se poredi ni sa čim.

Pred vama je sada jedan takav kolač sa šljivama i orasima na kojem smo svi odrasli.

Mućenje jaja
Mućenje jajafoto: Printscreen/Youtube/Domaći Kuhar

Za taj recept idu ovi sastojci:

orasi - 50 g

jaja - 3 komada

šljive - 3 komada

Smesa za koru
Smesa za korufoto: Printscreen/Youtube/Domaći Kuhar

krem sir - 260 g

kora od limuna - od 1/2 limuna

šećer - 6 - 7 supenih kašika

Za koru:

šećer - 2 supene kašike

keks - 85 g

Kora u plehu
Kora u plehufoto: Printscreen/Youtube/Domaći Kuhar

maslac - 80 g

jaja - 1 komad

Ovo je priprema:

Za koru sameljite keks sa polovinom oraha i pomešajte sa istopljenim maslacem i jednim umućenim jajetom.

Rasporedite smesu u tanak, ravnomeran sloj u okrugli kalup sa pokretnim dnom - prečnika 26 cm.

Koru pecite 10-12 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.

Za to vreme umutite 3 jajeta sa 6-7 supenih kašika šećera (prilično punih, sa malim vrhićem).

Šljive u činiji
Šljive u činijifoto: Printscreen/Youtube/Domaći Kuhar

Dodajte krem sir i fino izrendanu koru limuna i ponovo umutite da se dobije glatka sipkasta tekstura.

Šljive operite, prepolovite i sklonite košticu. Isecite ih na veoma tanke komadiće u obliku polumeseca i poređajte na gotovu koru, odcajajući komadiće za dekoraciju.

Rasporedite i ostatak od oraha.

Kora sa šljivama i orasima u plehu
Kora sa šljivama i orasima u plehufoto: Printscreen/Youtube/Domaći Kuhar

Prelijte smesom od sira i ponovo ubacite u rernu na istu temperaturu.

Kolač pecite 20 minuta ili dok ne dobije lepu zlatkastu koricu.

Kada se ohladi, kolač sa šljivama i orasima ukrasite odvojenim komadićima šljiva i poslužite.

Neka vam je slatko!

Bonus video:

07:33

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

(Espreso/Bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.