kakav recept
BARENE PAPRIKE SA BELIM LUKOM U TEGLI: Seoska zimnica - stari domaćini znaju šta valja
Barene paprike sa belim lukom u tegli su seoska zimnica za koji samo stari domaćini znaju koliko je dobra
Nemojte da mislite da ste gotovi sa izborom za zimnicu, jer ono pravo tek treba da spremite.
Znamo već da su paprike u bilo kom obliku najukusnije, a Srbi najviše vole da jedu barene paprike u tegli.
Sada je pred vama barena paprika u tegli sa belim lukom i to na seoski način.
Ove godine hladne dane bez toga nećete moći da zamislite.
Sastojci za ovaj recept su:
2 kom glavice belog luka
5 kg crvene paprike
Za preliv:
20 komada bibera u zrnu
250 ml vode
5 gr konzervansa
250 ml ulja
2 šargarepe
250 ml alkoholnog sirćeta 9%
1 veća veza peršunovog lista
250 gr šećera
100 gr soli
Priprema je sledeća:
Paprike operite i odstranite im vrhove i semenke, kao za punjenje.
Operite peršunov lust i iseckajte ga, ne preterano sitno.
Šargarepe dobro operite ili ostružite pa ih iseckajte na kolute 2-3 mm debele.
U posudi koja je prečnika najduže paprike stavite sve sastojke za preliv i pustite da sve provri, malo smanjite temperaturu i počnite da blanširate paprike. Dovoljno je da u tećnosti koja stalno vri ostanu 2-3 minuta, tek da promene boju.
Izvadite ih i odožite u posudu sa poklopcem u kojoj će stajati narednih 30 minuta gde ce omekšati taman toliko da postanu savitljive i lako ćete ih sloziti u teglu. Tako postupajte dok ne izblanširate sve paprike.
U predhodno sterilisane tegle složite paprike tako sto ćete na dno tegle stavite malo konzervansa i belog luka pa tako ponovite na svaka dva reda paprike i sa tim zavrsiti. Povremeno stavite i kolutove šargarepe.
Od ove količine paprika trebalo bi da napunite 3 tegle, ukupne zapremine 7 litara.
Tegle nalijte sa prelivom koji je ostao, nalivajući po malo i istiskujuci vazduh, pokrijte tegle tanjirićima i ostavite ih da prenoće i da se ohlade. Preliv nemojte baciti već ako treba ujutru ga dodajte u tegle tako da sve paprike budu pokrivene. Najvece paprike ostavite za poslednji red da bi držale sve ostale pod prelivom ili ako imate stavite one držače u tegle.
Tegle obrišite i povežite celofanom a preko njega mozete staviti metalne poklopce ili sta god vi stavljate. Uživajte u ovom zimnici.
Bonus video:
(Espreso/Coolinarika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!