BARENE PAPRIKE SA BELIM LUKOM U TEGLI: Seoska zimnica - stari domaćini znaju šta valja
Barene paprike sa belim lukom u tegli, Foto: Printscreen/Youtube/ Mićino Al'bas dobro

kakav recept

BARENE PAPRIKE SA BELIM LUKOM U TEGLI: Seoska zimnica - stari domaćini znaju šta valja

Barene paprike sa belim lukom u tegli su seoska zimnica za koji samo stari domaćini znaju koliko je dobra

Objavljeno:

Nemojte da mislite da ste gotovi sa izborom za zimnicu, jer ono pravo tek treba da spremite.

Znamo već da su paprike u bilo kom obliku najukusnije, a Srbi najviše vole da jedu barene paprike u tegli.

Sada je pred vama barena paprika u tegli sa belim lukom i to na seoski način.

Ove godine hladne dane bez toga nećete moći da zamislite.

Šerpa sa vodom za barenje paprika
Šerpa sa vodom za barenje paprikafoto: Printscreen/Youtube/ Mićino Al'bas dobro

Sastojci za ovaj recept su:

2 kom glavice belog luka

5 kg crvene paprike

Za preliv:

20 komada bibera u zrnu

250 ml vode

5 gr konzervansa

Kuvanje paprika u šerpi
Kuvanje paprika u šerpifoto: Printscreen/Youtube/ Mićino Al'bas dobro

250 ml ulja

2 šargarepe

250 ml alkoholnog sirćeta 9%

1 veća veza peršunovog lista

250 gr šećera

Obarene paprike
Obarene paprikefoto: Printscreen/Youtube/ Mićino Al'bas dobro

100 gr soli

Priprema je sledeća:

Paprike operite i odstranite im vrhove i semenke, kao za punjenje.

Operite peršunov lust i iseckajte ga, ne preterano sitno.

Šargarepe dobro operite ili ostružite pa ih iseckajte na kolute 2-3 mm debele.

U posudi koja je prečnika najduže paprike stavite sve sastojke za preliv i pustite da sve provri, malo smanjite temperaturu i počnite da blanširate paprike. Dovoljno je da u tećnosti koja stalno vri ostanu 2-3 minuta, tek da promene boju.

Paprike sa belim lukom u tegli
Paprike sa belim lukom u teglifoto: Printscreen/Youtube/ Mićino Al'bas dobro

Izvadite ih i odožite u posudu sa poklopcem u kojoj će stajati narednih 30 minuta gde ce omekšati taman toliko da postanu savitljive i lako ćete ih sloziti u teglu. Tako postupajte dok ne izblanširate sve paprike.

U predhodno sterilisane tegle složite paprike tako sto ćete na dno tegle stavite malo konzervansa i belog luka pa tako ponovite na svaka dva reda paprike i sa tim zavrsiti. Povremeno stavite i kolutove šargarepe.

Od ove količine paprika trebalo bi da napunite 3 tegle, ukupne zapremine 7 litara.

Tegle nalijte sa prelivom koji je ostao, nalivajući po malo i istiskujuci vazduh, pokrijte tegle tanjirićima i ostavite ih da prenoće i da se ohlade. Preliv nemojte baciti već ako treba ujutru ga dodajte u tegle tako da sve paprike budu pokrivene. Najvece paprike ostavite za poslednji red da bi držale sve ostale pod prelivom ili ako imate stavite one držače u tegle.

Tegle obrišite i povežite celofanom a preko njega mozete staviti metalne poklopce ili sta god vi stavljate. Uživajte u ovom zimnici.

Bonus video:

03:15

JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Coolinarika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.