SVEĆE OD SOJINOG VOSKA ZDRAVA ALTERNATIVA MIRIŠLJAVIM: Evo recepta kako da ih napravie kod kuće, ne može LAKŠE
Mirisne sveće, Foto: Eduardo Monteiro / Panthermedia / Profimedia

VODITE RAČUNA

SVEĆE OD SOJINOG VOSKA ZDRAVA ALTERNATIVA MIRIŠLJAVIM: Evo recepta kako da ih napravie kod kuće, ne može LAKŠE

Mirisne sveće su neizostavna dekoracija svakog doma, ali mogu biti štetne

Objavljeno:

Mnogima su još bake ponavljale da pre biraju jela „u kojima znaju čega i koliko ima". Mame - da vode računa o svom životnom prostoru; srede sobe, pa kuće, a to je samo jedan od brojnih razloga zašto se većina i vraća kako strogo zdravoj ishrani, tako i prirodnim preparatima za čišćenje, te i takvim osveživačima životnog prostora.

Posebno romantičari, koji uživaju u tihom pucketanju mirišljavih sveća u svom domu, brzo su uvideli koliku štetu hemijski sastojci mogu da naprave. Odmah za njima - tu su i oni koji redovno meditiraju, a koji tek izbegavaju sve ono što izaziva alergije, probleme sa plućima... Svakako, niko sebi ne želi da zadaje glavobolje, iritaciju očiju, pa i vrtoglavicu koja i te kako može biti jedna od nuspojava udisanja parafina.

Mirišljava sveća
foto: Printscreen/Youtube/ Prakticna zena

Lepe, a problematične

Dosta je mirišljavih sveća, naime, napravljeno od parafinskog voska koji se u procesu (pravljenja dekoracije) meša s mirisima na kakve „padaju" i najjači. Međutim, udisanje istog i njima može pre ili kasnije da naruši zdravlje.

Zato, na sve strane su se pojavili sitni trikovi kako da prepoznate onu najkvalitetniju, pre nego što je dodate u svoju (najčešće) več prilično bogatu kolekciju. Sveće od sojinog voska vode se i kao bolje od onih od pčelinjeg. Na dodir su čvršće, neprozirne su, a kada je cena u pitanju, ukoliko su jeftinije nego što ste očekivali, smatra se da su zasigurno mešne s parafinskim ili nekim drugim sintetičkim voskom, ne bi li se u stvari smanjili troškovi proizvodnje.

Kada sveće od čistog sojinog voska gore, one to čine „ravnomerno", ne stvaraju tunel niti ispuštaju dim, čađ ili prave crne naslage pri vrhu posude u kojoj su.

Takođe, najčešće „dolaze" s drvenim ili pamučnim fitiljima bez metalnih filamenata u njima (koji su inače tu da osiguraju njegovo uspravno stajanje, a štetni su ukoliko se često udišu).

Na kraju, prirodne mirišljave sveće uopšte ne mirišu posebno snažno. Ako li imaju tanku liniju po sredini ili čak vrlo jasan prelaz sa strane, znajte da ne gledate u 100 odsto prirodan komad za svoju policu ili stočić.

Napravite sami

Prema tome, osim ako je ne dobavljate od nekoga koga bije glas da je „mali kralj domaćih radinosti", nabolje bi vam bilo da kuptite sojin vosak i da je napravite sami, a evo i na koji način.

Najpre, izaberite čvrstu, posudu s jakom podlogom za sveću od sojinog voska, jer on nije pogodan za samostojeće varijante. Fitilj (bilo drveni ili pamučni) kupite u prodavnici, gde ćete odabrati i eterično ulje s mirisom koji vam najviše prija. Za maksimalno opuštanje, kao što je mnogima već i poznato, mahom se bira lavanda.

Odvojte, pored teglica u koje ćete presuti sveće:

- posudu, šerpu u kojoj možete da zagrevate - makaze i fitilje - nešto papira, starih novina - bokal - ukrase (po želji, poput perlica)

Postupak

Postavite fitilj prema uputstvu koje možete dobiti u posudu u kojoj će biti sveća. Stavite vosak u šerpu i otopite ga, dodajte između pet i 10 kapi eteričnog ulja, pa lagano mešajte dok se vosak u potpunosti ne rastopi. Prespite taj sadržaj u teglicu, držeći rukom fitilj uspravno. Ako dodajete ukrase, tad bi bilo vreme i za to. Sačekajte 24 sata da se sveća u potpunosti stvrdne na sobnoj temperaturi.

Zatim, sveća je spremna za korišćenje.

19:39

POPODNEVNI DNEVNIK 11.10.2023.

(Espreso/24sedam/Milica Gudžulić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.