EVO DA LI SU MIRISNE SVEĆE ZDRAVE: Stručnjak UPOZORIO ko mora da ih IZBEGAVA
Mirisna sceća, Foto: Printscreen/Youtube/ Prakticna zena

oprezno

EVO DA LI SU MIRISNE SVEĆE ZDRAVE: Stručnjak UPOZORIO ko mora da ih IZBEGAVA

Hemijski tehničar ističe da, iako su sveće označene kao proizvodi koji se dobijaju od soje i kokosa, u njima se nalaze i masti i vosak iz nafte

Objavljeno: 15:53h

Mirisne sveće su nezaobilazni detalj kada je reč o dekorisanju prostorija kuće, jer one prostor činije toplijim i prijatnijim. One su posebno popularne u toku zime i novogodišnjih praznika, jer doprinose utisku praznične idile.

Međutim, retko ko od nas, dok mirisna sveća gori, razmišlja o njenom štetnom uticaju. Da li su mirisne sveće štetne, kako da znamo koju bi trebalo da kupimo, šta sve sadrže i koja je najbolja zamena za njih - pitanja su koja se postavljaju.

Stan
foto: Profimedia

Na ovu temu je Telegraf razgoavarao sa hemijskim tehnologom Snežanom Ilić, koja je objasnila koliko su zapravo mirisne sveće opasne po zdravlje.

- Najlakši način da se osoba izloži toksičnosti je putem zagađenog vazduha i zapravo je kvalitet vazduha taj koji najviše utiče na naše zdravlje - započinje priču za Telegraf hemijski tehnolog Snežana Ilić.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kako kaže za Telegraf, mirisne sveće su izvor zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru jer sadrži parafene, benzol i druge toksične materije.

- Važno je da žene izbegavaju da pale mirisne sveće u toku trudnoće, kao i u toku detetove prve godine života. Ovo je posebno važno jer je izloženost zagađenju vazduha u domaćinstvu u ranom periodu detetovog života povezana sa lošijim putanjama rasta odojčadi među decom u oralnoj fazi - objašnjava ona.

Prema rečima sagovornice Telegrafa, sveće emituju zagađenost čak i kada nisu zapaljenje.

Mirišljava sveća
foto: Printscreen/Youtube/ Prakticna zena

- Sveće zadrže toksične mirisne hemikalije koje oslobađaju alergene, kancerogene čestice, endokrine disruptore, odnosno čestice koje negativno utiču na rad endokrinog sistema. Sveće su uglavnom neregulisani proizvodi, osim sa aspekta staklenog pakovanja koje se zahteva kao potreba i mera zaštite od požara - naglašava Ilić.

Hemijski tehničar ističe da, iako su sveće označene kao proizvodi koji se dobijaju od soje i kokosa, u njima se nalaze i masti i vosak iz nafte.

- Ukoliko volite da vaš dom miriše, pokušajte sa kuvanjem biljki, voća poput limuna, pomorandži i začina ili birajte sveće od pčeljinjeg voska. Sve je bolje od paljenja sveća koje nemaju jasno naznačen hemijski sastav. Zaštite svoje disajne putove i odredite prioritete, jer je respiratorno zdravlje zaista veoma važno - zaključuje hemijski tehnolog Snežana Ilić.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.