davno zaboravljen recept
NAŠI STARI SU SE DAVILI U PROJI OD SAMO TRI SASTOJKA, A NE POSTOJI BOLJI RECEPT: Pravo SELJAČKO JELO iz stare JUGE
Danas se proja pravi potpuno drugačije, ali naši stari su je pravili samo od tri sastojka i uživali u ukusu
Dok se u današnje vreme sve komplikuje, pa svaki obrok mora da izgleda kao prava gozba, nekada je sve bilo daleko jednostavnije. Znate svi priče vaših roditelja ili baka i deka kako su obožavali hleb i mast, kačamak i još neke tako jednostavne obroke.
Naši stari jeli su proju, baš onu koju danas zovu "seljačka" proja koja se pripremala od svega tri sastojka. Tada su je kao takvu pravili zbog nemaštine, a mnogima je njen miris i ukus ostao zabeležen u svim porama, pa joj se i danas raduju kada se napravi po starinski.
Zato vam mi donosimo recept za tu pravu “seljačku proju”.
Vreme pripreme:
40 minuta
Sastojci:
400 g krupno mlevenog kukuruznog brašna
220 ml mlake vode
1 ravna kašičica soli
mast za podmazivanje tepsije
Priprema:
U 400 grama kukuruznog brašna sipati oko 200 ml mlake vode i smesi dodati jednu kašičicu soli. Masa treba da je žitka, nešto gušća od testa za palačinke.
Sve to dobro izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje).
Potom staviti u unapred zagrejanu rernu na 230 stepeni Celzijusa. Peći oko 15-20 minuta, to jest dok se na površini ne uhvati lepa tamno smeđa korica.
Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Možete je jesti samu sa sirom, kajmakom i pršutom, a odlično uz nju idu i paprike u pavlaci. Takođe, proja se savršeno slaže sa sarmom i podvarkom.
Bon appetit!
Majke i snajke
(Espreso/24sedam)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!