SRBI OVAJ SIR JEDU KAO LUDI, A EVO KAKO ON UTIČE NA ZDRAVLJE: Žale se na ovaj PROBLEM, a on može da vas DOKUSURI
Sir, Foto: RINA

pažnja

SRBI OVAJ SIR JEDU KAO LUDI, A EVO KAKO ON UTIČE NA ZDRAVLJE: Žale se na ovaj PROBLEM, a on može da vas DOKUSURI

Danas postoji mnogo vrsta sireva, koji se mogu podeliti u osam kategorija: plavi sirevi (npr. gorgonzola), tvrdi (parmezan), pasta filata (mocarela), prerađeni (američki), polutvrdi (čedar), polumeki (havarti) i meki i zreli (brijer)

Objavljeno:

Nema sumnje da je sir jedna od najomiljenijih namirnica, ali i jedna oko koje ima najviše dvoumljenja. Mnogi se pitaju: da li je zdrav ili ne? Može li se jesti redovno? Koliko je dovoljno sira, a koliko previše? Doprinosi li gojaznosti i srčanim oboljenjima? Ovim i sličnim pitanjima pozabavićemo se u sledećem članku.

Prirodni sir se pravi od mleka, soli, "dobrih" bakterija, i mešavine enzima koja se naziva sirište, a dobija se iz želuca mlađih preživara. Poznato je da ljudi proizvode sir već više od 4000 godina, mada je njegovo poreklo nejasno.

Sir
foto: RINA

Danas postoji mnogo vrsta sireva, koji se mogu podeliti u osam kategorija: plavi sirevi (npr. gorgonzola), tvrdi (parmezan), pasta filata (mocarela), prerađeni (američki), polutvrdi (čedar), polumeki (havarti) i meki i zreli (brijer).

Naravno, postoje na hiljade raznih varijanti sira, pa čak i varijante koje spadaju u istu kategoriju (jednu od ovih koje smo naveli), mogu se prilično razlikovati po ukusu, pošto na to utiču brojni faktori. Slično je i sa nutritivnim profilima. Neki imaju manje, a neki više soli (po pravilu su to tvrdi i zreli sirevi), neki imaju manje a neki više masti i slično.

Da li sir goji?

U prošlosti, smatralo se da sir nema mesta u ishrani onih koji hoće da smršaju (zato što je kaloričan i bogat zasićenim mastima). Ali, danas se na to gleda malo drugačije.

Sir je, na primer, sjajan izvor konjugovane linolne kiseline, koja može da doprinese da se manje stvaraju rezerve masti i da se manje gojimo. Ovaj efekat je bio izraženiji u istraživanjima obavljenim na životinjama, a nešto manje izražen u istraživanjima na ljudima. Jedno od istraživanje koje je uključilo sir je takođe ukazalo da konzumacija mlečne masti izgleda ne vodi gojenju, nego, baš naprotiv, izgleda da čak smanjuje rizik od gojaznosti!

Metaanaliza koju smo već pomenuli ukazala je da, kratkoročno, smanjenje ukupnog broja kalorija, a povećanje konzumacije sira može da umereno doprinese mršavljenju.

Sve u svemu, sir vam možda neće baš mnogo pomoći da smršate, ali sam po sebi neće doprineti ni da se ugojite, ukoliko ga konzumirate umereno. Problem je što se obično sir kombinuje sa veoma masnim, kaloričnim i slanim namirnicama kao što su pica i lazanja, što lako može da poništi njegove dobrobiti.

Sir
foto: RINA

Intolerancija na laktozu

Mnogi imaju ovaj problem, pa zbog toga velika većina odraslih ljudi ima problem sa varenjem mleka. Međutim, sir zadržava većinu nutritivnih dobrobiti mleka, ali ima veoma malo laktoze u poređenju sa drugim mlečnim proizvodima, tako da može da ga konzumira većina ljudi koji inače imaju problem sa laktozom iz mleka.

7 delikatesnih - i zdravih - načina da koristite sir u ishrani

Izmrvite tvrdi sir u salatu

Dodajte narendan sir u omlet

Za užinu pojedite komad sira sa jabukom

Pomešajte u šolji mladi sir sa svežim voćem i jedite kao dezert

Aranžirajte na tanjiru komadiće raznih sireva sa grožđem i orasima, bademima i sl.

Zaključak

Sir nije nezdrav - daleko od toga. Može se reći da je to korisna namirnica, pogodna za svakodnevnu konzumaciju. Naravno, sir treba konzumirati umereno, zbog sadržaja masti, natrijuma i kalorijske vrednosti. Po podacima Harvardove škole javnog zdravlja, kriščica sira od 5 cm sadrži oko 120 kalorija.

Majke i snajke

48:09

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP04

(Espreso/Zdrava hrana)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.