VERUJE SE DA OVA BILJKA DONOSI MNOGO PARA OSOBI KOJA JE GAJI: Ne čekajte nego jurite PELCER
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/ TKOR

MORATE ZNATI

VERUJE SE DA OVA BILJKA DONOSI MNOGO PARA OSOBI KOJA JE GAJI: Ne čekajte nego jurite PELCER

Za ovu biljku se vezuje verovanje da donosi mnogo novca osobi koja je gaji

Objavljeno:

Đavolji bršljan (zlatna puzavica) je veoma dekorativna biljka, a smatra se da donosi prelepu energiju u dom koja privlači novac, sreću i zdravlje.

Ovo je verovatno jedna od najlakših kućnih biljaka za uzgoj, čak i ako ste neko ko zaboravlja da dovoljno često zaliva svoje biljke. Osim toga, jedna je od najomiljenijih, jer se veruje da donosi u dom besprekorno zdravlje i ogromne količine novca.

Poreklom je sa Solomonovih ostrva u južnom Pacifiku, ima šiljaste zelene listove u obliku srca koji su ponekad prošarani belim, žutim ili bledozelenim prugama.

Penjačica je, listovi su ovalni, ušiljeni, jarko zelene boje s izraženim belim mrljicama, što zavisi od stepena svetlosti koju prima. Prirodno je poreklom iz zemalja dalekog Istoka – Japana, Kine, Indije i Australije, gde može narasti preko 20 metara.

Novac, Dinari, Pare
foto: Profimedia

Zlatna puzavica se može saditi u zatvorenom prostoru tokom cele godine i brzo će rasti, često dodajući između 30 i 45 cm dužine mesečno. Imajte na umu da je ova biljka toksična za kućne ljubimce.

Zlatna puzavica ili zlatni brsljan se ne kači za rešetke i lestvice sama (kao što bi bršljan mogao), ali se mogu postaviti na podupirače kako bi dale izgled upredenih biljaka. Kao sobne biljke, uobičajeno je videti da primerci zlatne puzavice narastu i do 9 metara, iako se većina drži na mnogo kraćoj i urednijoj dužini. Ako odlučite da pustite da vaša zlatna puzavica preraste u dugačku lozu, može se pričvrstiti na kuke da se kreće duž zidova i preko prozorskih okvira. Loze koje su ostavljene da rastu same mogu se jako zapetljati, pa ih s vremena na vreme olabavite da ne bi postale zapetljani nered.

Iako zlatni puzavac voli jarko, indirektno svetlo, može da uspe i u oblastima sa slabom osvetljenošću ili onima koje imaju samo fluorescentno osvetljenje, što je čini odličnom opcijom za kancelarije i druge prostore na kojima nema dovoljno svetlosti.

Smanjuje koncentraciju štetnih materija u zatvorenim prostorima, a prema narodnom verovanju donosi sreću, novac i dobro zdravlje onima koji je gaje.

Bonus video: Biljni odgovor na alergije

05:43

Biljni odgovor na alergije

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.