OTKRIVENO KO JE VASA IZ VASINE TORTE: Priča je zamalo završila TRAGIČNO, U SVE UPLETENA SUPRUGA JELENA (FOTO)
Foto: Printscreen/youtube/Arijeva kuhinja

otkrivamo

OTKRIVENO KO JE VASA IZ VASINE TORTE: Priča je zamalo završila TRAGIČNO, U SVE UPLETENA SUPRUGA JELENA (FOTO)

Ukoliko neuspete uvek mozete izmutiti slag

Objavljeno:

Vasina torta je jednostavna starinska torta koja nezahteva posebno iskustvo, ipak važno je napraviti dobru pe nu od belanaca koja ce biti jestiva i stabilna.Ukoliko neuspete uvek možete izmutiti šlag.

Vasinu tortu vole generacije u našoj zemlji, ali malo ko zna da se iza imena u njenom nazivu krije dirljiva porodična priča.

Ako ste se ikada zapitali da li je zaista postojao Vasa iz čuvene torte, priča kaže da – jeste. Ova čuvena domaća poslastica nastala je navodno daleke 1908. godine u Paraćinu.

Priča kaže da je u tom gradu živeo Vasa Čokrljan koji je imao suprugu Jelenu. Ona je bila krhkog zdravlja, a kada je ostala trduna, doktor je kazao da bi porođaj mogao da bude poguban po majku i dete.

Vasu to nije obeshrabrilo, već je počeo da traga za najboljim stručnjacima. Tako je stgao do Beča gde je našao vrhunske lekare. Oni su pomogli Jeleni da rodi zdravog dečaka.

Kada su se vratili u Paraćin, Vasu i Jelenu je njena majka, Vasina tašta, dočekala bogatom trpezom, a napravila je i posebnu tortu koju je nazvala Vasina u čast svog zeta.

Priča o tome je polako zaživela, a recept je vremenom postao ponos grada, a potom i šire.

POTREBNI SASTOJCI ZA KORU

Vasina torta
foto: Printscreen/youtube/Arijeva kuhinja

5 jaja

5 kašika šećera

1 kašika brašna

6 kašika mlevenih oraha

KREMA OD ORAHA

250 ml mleka

2 kašike šećera

200 gr mlevenih oraha

5 žumanca

5 kašika šećera

sok i kora od jedne pomarandže

100 gr čokolade

150 gr margarina

PENA OD BELANACA

5 belanaca

5 kašika vode

10 kašika šećera

PRIPREMA KORE

Najpre umutite belanca,pa im dodajte šećer i dobro umutite.Smanjite brzinu misera i dodajte jedno po jedno žumance.Brašno i orahe dodajte ručno i sve fino izjednačite.Pecite u kalupu 24 cm na 180C oko 20 do 25 min.Dok se biskvit hladi zagrejte 250 ml mleka sa šećerom pa dodajte orahe da se popare te dobro izmešajte. Žumanca sa šećerom izmutite na pari oko 10 min pa ih dodajte orasima.Na kraju dodajte sok i koru od pomarandže,i iseckanu čokoladu pa sve dobro sjedinite.Pustite da se ohladi.

(Espreso9


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.